In de Turkse stad Konya zorgen reclameborden, met Koranverzen die oproepen om geen christenen en joden te vriend te nemen, voor ophef. De affiches zouden het werk zijn van islamistische organisaties en werden intussen verwijderd.

Een reeks affiches in de Centraal-Anatolische stad Konya toonden een kruis en een davidster met bloedvlekken. Op de affiches was sura 5 vers 52 te lezen: “Neem de joden en christenen niet als vrienden! Ze zijn elkaars vrienden. Wie van jullie zich bij hen voegt is van hen. God wijst de boosdoeners niet de weg.”

Millî Görüş

Onder de tekst staan de logo’s van AGD en MGV, twee organisaties die gelieerd zijn aan de islamistische Saadet Partisi. De partij behoort tot de beruchte Millî Görüş-beweging.

De haatzaaiende posters leidden binnen en buiten Turkije al snel tot verontwaardiging. Als gevolg van het protest werden de affiches binnen enkele uren verwijderd. Volgens een woordvoerder van de stad, die door de AKP wordt bestuurd, is de stadsadministratie niet verantwoordelijk voor de inhoud van de affiches.

Zaak voorleggen aan Turks parlement

Volgens Garo Paylan van de HDP – een partij die opkomt voor Koerden en religieuze minderheden in Turkije – zal hij de zaak voorleggen aan het Turkse parlement. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken zal moeten uitleggen hoe posters “die racisme en haatdragende taal bevatten en haatdelicten bevorderen” in het straatbeeld terechtkwamen.

Paylan had naar eigen zeggen onmiddellijk contact opgenomen met het stadsbestuur van Konya naar aanleiding van de affiches. Volgens hem wordt hij nu geviseerd omdat hij zich tegen de Koran zou verzetten.