Het Witte Huis heeft zondag aangekondigd dat Turkije binnenkort Noordoost-Syrië zal binnenvallen. De Amerikaanse troepen zullen zich terugtrekken uit het gebied en laten hun Koerdische bondgenoten aan hun lot over. 

“Vandaag heeft president Donald J. Trump telefonisch gesproken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Turkije zal binnenkort beginnen met de langverwachte operatie in het noorden van Syrië. De strijdkrachten van de Verenigde Staten zullen de operatie niet steunen of betrokken zijn bij de operatie, en de Amerikaanse strijdkrachten, die het territoriale ‘kalifaat’ hebben verslagen, zullen zich niet langer in de directe omgeving bevinden”, klinkt het in de verklaring.

Gevangen IS-strijders 

Het lijkt erop dat Erdogan Trump heeft verzekerd dat Turkije de gevangen IS-strijders in het gebied – momenteel vastgehouden door de Koerdische ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF) – zou overnemen. Trump heeft vaak uitgehaald naar de Europese landen omdat ze gevangengenomen onderdanen, die zich hadden aangesloten bij IS, niet wilden terughalen. 

“De Amerikaanse regering heeft Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen, waar veel gevangen ISIS-strijders vandaan kwamen, onder druk gezet om ze terug te nemen, maar ze wilden ze niet en weigerden ze”, klinkt het. “De VS zullen ze niet vasthouden voor wat vele jaren en hoge kosten voor de Amerikaanse belastingbetaler zouden kunnen zijn. Turkije zal nu verantwoordelijk zijn voor alle ISIS-strijders in het gebied.”

Koerden in de steek gelaten door VS

Ankara beschouwt de YPG – die de kern vormt van de SDF – als een verlengde van de Koerdische PKK en een bedreiging van de nationale veiligheid. Het was dan ook een doorn in het oog van Erdogan dat de SDF Amerikaanse steun ontvingen. In de strijd tegen de Islamitische Staat fungeerden de SDF-strijders als grondtroepen. Daarbij leden zij duizenden doden en gewonden. Zij worden nu aan hun lot overgelaten door de Amerikanen.

De SDF bevestigt dat de Amerikanen zich terugtrekken. In een verklaring laat een woordvoerder van de SDF weten “niet te zullen aarzelen om een niet-uitgelokte aanval van Turkije om te zetten in een totale oorlog aan de hele grens om onszelf en onze mensen te verdedigen”.