Het Witte Huis laat weten dat het niet zal meewerken aan het “illegitieme en ongrondwettige” onderzoek van het Huis van Afgevaardigden naar een mogelijke afzetting – of ‘impeachment’ – van president Donald Trump (Rep.). Dat maakt het Witte Huis bekend in een uitdagende brief aan parlementsvoorzitter Nancy Pelosi (Dem.) en andere vooraanstaande Democraten.

“President Trump en zijn regering verwerpen uw ongegronde, ongrondwettige inspanningen om het democratische proces teniet te doen. Uw ongeëvenaarde acties hebben de president geen keuze gelaten”, luidt het in de brief, geschreven door juridisch adviseur Pat Cipollone.

“Partijdig en ongrondwettig onderzoek”

“Om zijn plichten aan het Amerikaanse volk, de grondwet, de uitvoerende macht en alle toekomstige bewoners van het presidentschap te vervullen, kunnen president Trump en zijn regering onder deze omstandigheden niet deelnemen aan uw partijdige en ongrondwettige onderzoek”, klinkt het verder.

“De president heeft een land te leiden. Het Amerikaanse volk heeft hem gekozen om dit werk te doen en hij blijft zich concentreren op het nakomen van zijn beloften aan het Amerikaanse volk”, besluit de brief.

In strijd met recht op eerlijk proces

Het Witte Huis merkt op dat er geen formele stemming in het Huis van Afgevaardigden heeft plaatsgevonden om een onderzoek naar afzetting te openen. Bovendien zou de persconferentie, die vorige maand het startschot gaf voor het ‘impeachment’-onderzoek, onvoldoende zijn om de procedure op te starten. Volgens de brief zou de gang van zaken in strijd zijn met het recht van de president op een eerlijk proces.

“In de geschiedenis van onze natie heeft het Huis van Afgevaardigden nooit geprobeerd een onderzoek naar de afzetting van de president in te stellen zonder dat een meerderheid van het Huis politieke verantwoording aflegde voor dat besluit door te stemmen voor zo’n dramatische constitutionele stap”, klinkt het.

“Zonder te wachten om te zien wat er daadwerkelijk over het telefoongesprek werd gezegd, werd een persconferentie gehouden waarin een ‘impeachment-onderzoek’ werd aangekondigd, gebaseerd op onwaarheden en verkeerde informatie over het gesprek”, luidt het.

Pelosi: “Trump probeert van wetteloosheid een deugd te maken”

In een antwoord op de brief beschuldigde Nancy Pelosi (Dem.) Trump ervan “te proberen om van wetteloosheid een deugd te maken”. “Deze brief is manifest onjuist, en is gewoon een nieuwe onwettige poging om de feiten te verbergen”, aldus Pelosi.

Het onderzoek werd opgestart omdat Trump volgens de Democraten aan de Oekraïnse president Volodymyr Zelensky gevraagd zou hebben om Joe Biden te onderzoeken. Biden zou er als Amerikaanse vice-president bij Oekraïne op hebben aangedrongen om de toenmalige Oekraïense procureur-generaal Viktor Shokin te ontslaan. Shokin onderzocht op dat moment het aardgasbedrijf Birisma Holdings, waar Hunter Biden – zoon van – een bestuursfunctie had. Volgens de toenmalige vicepresident vroeg hij om het ontslag van Shokin omwille van bezorgdheid over corruptie.

Lees ook:

Witte Huis geeft Oekraïne-telefoongesprek vrij

‘Dems’ willen Trump afzetten, maar klokkenluider blijkt “biased”