De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zal de toegang voor migranten die zelf geen ziekteverzekering kunnen betalen opschorten. Dat maakte het Witte Huis gisteren bekend.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) schort de toegang voor migranten, die binnen de 30 dagen na het binnenkomen niet door een ziekteverzekering gedekt worden of geen ziekteverzekering kunnen betalen, op.

Niet van toepassing op vluchtelingen

“Terwijl ons gezondheidszorgsysteem met de uitdagingen worstelt die door niet-vergoede zorg worden veroorzaakt, maakt de overheid van Verenigde Staten het probleem erger door duizenden vreemdelingen toe te laten die geen capaciteit hebben aangetoond om voor hun zorgkosten te betalen”, klinkt het. “Immigranten die dit land binnenkomen zouden onze gezondheidszorg, en bijgevolg onze belastingbetalers, niet verder mogen opzadelen met hogere kosten.”

De maatregel zal van kracht worden op 3 november en heeft geen invloed op personen die asiel aanvragen. De opschorting is enkel van toepassing op mensen die de VS binnenkomen met een immigrantenvisum.

Het Witte Huis voorziet ook een lijst van de soorten verzekering die aanvaard worden, zoals Medicare voor bejaarden en verzekeringen die door werkgevers gefinancierd worden. Medicaid, de overheidsverzekering voor armen, staat niet op de lijst.

Verstrenging migratiewetgeving

De regering-Trump kondigde vorige maand aan dat men in 2020 slechts 18.000 vluchtelingen zou toelaten in de Verenigde Staten. Dat is het laagste aantal in vele decennia. Trump halveerde het maximum aantal toegelaten vluchtelingen bij zijn aantreden naar 50.000, om het aantal vervolgens elk jaar verder af te bouwen.

In augustus kondigde de Amerikaanse regering al een verdere verstrenging van de immigratiewetgeving aan. Kandidaten voor tijdelijke visa of een permanente verblijfsvergunning die er niet in slagen om aan bepaalde inkomensnormen te voldoen of die overheidssteun ontvangen, geweigerd kunnen worden.