Hoewel de Verenigde Staten hun troepen uit Noordoost-Syrië terugtrekken in afwachting van een Turks offensief, waarschuwt de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dat Ankara niet moet denken dat het nu vrij spel heeft in de regio. Anders zou hij de Turkse economie “volledig vernietigen en wegvagen”.

Gisteren geraakte bekend dat de Verenigde Staten hun troepen uit Noordoost-Syrië terugtrekken in afwachting van een Turks offensief. Ook in de Verenigde Staten kwam er veel kritiek op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Zo zou hij de Koerdische bondgenoten van de VS in de regio aan hun lot overlaten.

“Turkse economie volledig vernietigen”

Daarop besloot Trump Ankara te waarschuwen. “Zoals ik al eerder krachtig heb verklaard, en gewoon om te herhalen, als Turkije iets doet wat ik, in mijn grote en ongeëvenaarde wijsheid, overweeg om als verboden terrein te beschouwen, zal ik de Turkse economie volledig vernietigen en wegvagen (ik heb het al eerder gedaan!)”, luidt het in een tweet.

Het lijkt erop dat Erdogan Trump heeft verzekerd dat Turkije de gevangen IS-strijders in het gebied – momenteel vastgehouden door de Koerdische ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF) – zou overnemen. Trump heeft vaak uitgehaald naar de Europese landen omdat ze gevangengenomen onderdanen, die zich hadden aangesloten bij IS, niet wilden terughalen. 

Ankara beschouwt de YPG – die de kern vormt van de SDF – als een verlengde van de Koerdische PKK en een bedreiging van de nationale veiligheid. Het was dan ook een doorn in het oog van Erdogan dat de SDF Amerikaanse steun ontvingen. In de strijd tegen de Islamitische Staat fungeerden de SDF-strijders als grondtroepen. Daarbij leden zij duizenden doden en gewonden. Zij worden nu aan hun lot overgelaten door de Amerikanen.