De Verenigde Staten gaan in oktober ongeveer 7,5 miljard dollar aan bestraffende importheffingen invoeren op Europese kazen, wijnen en vliegtuigen. Daarvoor krijgen de VS de goedkeuring van de Wereldhandelsorganisatie, die oordeelde dat de Europese Unie vliegtuigbouwer Airbus illegale subsidies toekende.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) wil de Europese Unie in oktober bestraffen met ongeveer 7,5 miljard dollar aan importheffingen. Daarvoor krijgt Trump overigens het zegen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). “Het was een grote overwinning voor de Verenigde Staten”, zei Trump.

Heffingen mogen nog veel hoger van WTO

De kwestie sleept al 15 jaar aan. De WTO heeft de Amerikaanse regering gemachtigd om invoerheffingen op te leggen omdat de EU er niet in slaagde een eind te maken aan illegale subsidies en leningen aan vliegtuigbouwer Airbus. Volgens de EU zijn er echter reeds redelijke stappen ondernomen om zich te schikken. Brussel verwacht dat de WTO dit erkent in een afzonderlijke uitspraak.

De VS zullen de machtiging gebruiken om vanaf 18 oktober een heffing van 10 procent op Airbus-vliegtuigen en een heffing van 25 procent op verschillende andere EU-producten op te leggen. Dat ligt vooralsnog ver onder de 100 procent aan heffingen die de VS nu aan de EU mogen opleggen van de WTO. Het betreft de hoogste sanctie die ooit door de WTO werd goedgekeurd. In Washington D.C. klinkt het dat de heffingen nog verhoogd kunnen worden, als besprekingen met de EU mislukken. 

“Ernstige schade voor Amerikaanse industrie door EU-subsidies”

“Jarenlang heeft Europa enorme subsidies verstrekt aan Airbus die de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartindustrie en onze werknemers ernstige schade hebben toegebracht. Wij verwachten onderhandelingen met de Europese Unie aan te gaan om dit probleem op te lossen op een manier die de Amerikaanse werknemers ten goede komt”, zei Amerikaans handelsgezant Robert Lighthizer.

Naast vliegtuigen komen kaas en andere zuivelproducten veel voor op de lijst van producten die een met een importheffing te maken krijgen. Whiskey, likeur, Franse wijn, koffie, allerlei gereedschappen, koeken, olijven en varkensvlees komen eveneens voor op de lijst.