De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) om een staakt-het-vuren verzocht in Syrië. Ook voert hij nieuwe sancties in tegen Turkije. Volgens zijn critici komen de maatregelen te laat. Eerder suggereerde Trump dat de Koerdische SDF opzettelijk IS-gevangenen hebben vrijgelaten om de Verenigde Staten terug in Syrië “te betrekken”. De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar beweerde ook dat de Koerdische YPG een gevangenis die IS-leden huisvest hadden leeggemaakt.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) om een staakt-het-vuren verzocht in Syrië. “De Verenigde Staten van Amerika gaan de invasie van Turkije in Syrië eenvoudigweg niet verder tolereren. Wij roepen Turkije op om zich terug te trekken, het geweld te beëindigen en naar de onderhandelingstafel te komen”, zegt de Amerikaanse vicepresident Mike Pence (Rep.).

Sancties tegen Turkije

Trump kondigde ook plannen aan om opnieuw invoerheffingen op Turks staal in te voeren en onderhandelingen over een nieuwe handelsovereenkomst tussen de VS en Turkije stop te zetten.

De critici van de Amerikaanse president vinden echter dat de maatregelen niet genoeg zijn en te laat komen. Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderhandelen ondertussen over zwaardere sancties. Ook wordt er gedacht om het bevel van Trump, om de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug te trekken, te omzeilen. 

Lege gevangenis

Het afgelopen weekend zouden honderden IS-strijders en familieleden ontsnapt zijn uit gevangenissen en kampen in Noord-Syrië. “De Koerden laten er misschien een paar vrij om ons erbij te betrekken. Gemakkelijk om terug te vangen door Turkije of de Europese Naties waar velen vandaan kwamen, maar ze moeten snel handelen”, tweette Trump (Rep.).

Maandag beweerde de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar dat de Koerdische YPG een gevangenis die IS-leden huisvest hadden leeggemaakt. Daarbij werd een video van een lege gevangenis in Tel Abyad opgevoerd als bewijs. Bronnen binnen de Amerikaanse regering doen die berichten en de suggestie van Trump af als “Turkse propaganda”. Volgens hen zijn het juist de Turken die de gevangenissen onder vuur nemen om IS-gevangen vrij te laten, om zo chaos te creëren. 

De Turkse inval in Noord-Syrië heeft de vrees doen ontstaan dat de Islamitische Staat gebruik maakt van de chaos om zich te herorganiseren en opnieuw toe te slaan. Daarbij wordt ook gevreesd dat de vele gevangengenomen IS-strijders kunnen ontsnappen.