De Amerikaanse regering van president Donald Trump (Rep.) wil de opgeschorte hulpmiddelen aan Centraal-Amerikaanse landen El Salvador, Honduras en Guatemala deels hervatten. Dit nadat deze landen hun inspanningen tegen illegale migratie hebben opgedreven. Het gaat om 150 miljoen dollar, zo meldt Kevin McAleenan, de uittredende Amerikaanse minister/staatssecretaris van Homeland Security.

In maart kondigde de Trump-regering aan dat het alle hulp aan de drie Centraal-Amerikaanse landen zou opschorten wegens te lakse inspanningen tegen illegale transitmigranten die naar de VS willen. Uiteindelijk werd er beslist om 185 miljoen dollar uit budgetjaar 2017 in te houden en 370 miljoen van budgetjaar 2018. Maar omdat de Amerikaanse regering nu meer tevreden is over de resultaten in deze landen, wordt er alsnog 150 miljoen dollar vrijgemaakt, zo schrijft The Washington Examiner.

Trump meer tevreden over inspanningen Centraal-Amerika

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder, Morgan Ortagus, zei reeds in juni dat de hulp aan El Salvador, Honduras en Guatemala zou hervatten als er “concrete acties te zien waren die de hoeveelheid reduceren van illegale migranten die de VS binnenkomen.” Afgelopen maanden bleek dit het geval geweest te zijn. Het aantal illegale migranten daalde sterk in de VS.

Magistraten aan de Amerikaanse zuidergrens hebben in dit kader ook Trump geloofd omwille van zijn dreigingen jegens Mexico om handelstarieven te verhogen. Hierdoor kwam een inspanning op lange termijn op gang vanwege de Mexicaanse ordediensten om illegale migranten op te pakken en te deporteren.