“Aboe Bakr al-Baghdadi is dood”, zegt de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zondag tijdens een persconferentie op het Witte Huis. De leider van Islamitische Staat werd in het verleden reeds meermaals dood verklaard, maar volgens Trump geven genetische tests deze keer uitsluitsel. Bij een nachtelijke raid wisten speciale eenheden van het Amerikaanse leger de terrorist in te sluiten alvorens hij zichzelf opblies met een bomvest.

Trump zou een week geleden toelating hebben gegeven voor de operatie, waarbij eveneens de hulp van Rusland en Turkije werd ingeschakeld. Daarnaast bedankte de Amerikaanse president ook de Syrische Koerden die belangrijke informatie over de verblijfplaats van de IS-leider hebben verschaft. Eerder op zondag meldde ook de Iraakse inlichtingendienst dat ze hun medewerking aan de operatie hadden verleend.

“Gestorven als een lafaard”

“Hij is gestorven in een tunnel”, stelde de Republikeinse president. “Opgejaagd door onze honden smeekte hij om zijn leven. Hij was er alleen, samen met drie van zijn kinderen en dan heeft hij zijn vest tot ontploffing gebracht.” Bij de ontploffing kwamen ook de drie kinderen om het leven.

“Zijn volgers moeten weten dat hij niet als een held, maar als een lafaard is gestorven”, voegde Trump daar nog aan toe. Al-Baghdadi werd in het verleden al meermaals dood verklaard. Deze keer zouden genetische gegevens echter uitsluitsel geven dat het zeker om de IS-leider gaat.