Kersvers PS-voorzitter Paul Magnette zegt niet langer nee tegen een federale regering met N-VA. Zo klonk het zondag op het partijhoofdkwartier van de Waalse socialisten en zo bericht Belga. “Wie de PS nodig heeft, weet wat wij willen”, stelde de burgemeester van Charleroi. Eerder stelde Magnette zich echter veel kritischer op tegenover de N-VA.

Op federaal niveau hebben er – bijna 5 maanden na de verkiezingen – nog altijd geen concrete onderhandelingen plaatsgevonden voor de vorming van een regering. Het informateursduo Vande Lanotte – Reynders gaf onlangs wel het stokje door aan pre-formateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS). Zowel voor als na de verkiezingen bleek het water tussen die twee partijen echter bijzonder diep.

Magnette legt sociale eisen op tafel

Met de verkiezing van Paul Magnette tot nieuwe PS-voorzitter zijn alle ogen opnieuw op het federale niveau gericht. Ten aanzien van N-VA nam de burgemeester van Charleroi immers steeds een zeer kritische positie in. Zo sprak hij deze zomer meermaals een veto uit tegen de partij van Bart De Wever. Ook na gesprekken met de informateurs en enkele – al dan niet geheime – ontmoetingen met N-VA-kopstukken benadrukte Magnette stellig dat de twee partijen “het over niets eens zijn”.

Nu de Waalse socialist echter de sleutel van het PS-hoofdkwartier in handen heeft, lijkt hij de deur voor een regering met N-VA op een kier(tje) te zetten. “Wie de PS nodig heeft, weet wat wij willen”, stelde hij zondag. “De positie van de Parti Socialiste is bekend. We willen de pensioenen verbeteren, de lage lonen en uitkeringen optrekken en herinvesteren in de gezondheid.”

Of N-VA mee zal gaan in de sociale eisen van Magnette is nog maar de vraag. De partij zou dan in ieder geval communautaire thema’s op de onderhandelingstafel leggen, die voor de PS veelal taboe zijn. 

Lees ook:

Paul ‘Prins Charles van de PS’ Magnette officieel voorzitter