De Vlaams-nationalistische actiegroep TAK (Taal Aktie Komitee) heeft samen met de Vlaamsgezinde lobbygroep VVB (Vlaamse Volksbeweging) een protestactie georganiseerd in faciliteitengemeente Ronse. Een honderdtal manifestanten trokken door de straten om hun steun uit te spreken voor het stadsbestuur, dat de faciliteiten wil afschaffen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

‘Ontgrendel Ronse’ – een initiatief ondersteund door de VVB – en TAK hebben een wandeling georganiseerd afgelopen zondag om verdere druk uit te oefenen op de faciliteiten, die de vernoemde organisaties als anti-Vlaams en illegitiem achten. In faciliteitengemeenten in Vlaanderen is de lokale overheid verplicht om bepaalde diensten in het Frans aan te bieden, als daar om gevraagd wordt. De maatregel was echter bedoeld als tijdelijk (wat Franstaligen altijd hebben betwist), maar is sinds de introductie ervan in de jaren ’60 vastgemetst – of ‘vergrendeld’ zoals de VVB het zelf noemt – in de Grondwet. 

TAK: “Wij laten Ronse niet los”

Gewapend met onder meer stickers op de borst die ‘Vlaanderen houdt van Ronse’ uitbeeldden, trokken de betogers ten strijde tegen deze communautaire patstelling, die in het bijzonder in Ronse blijft smeulen. Bij de aanwezigen verschillende gemeenteraadsleden van N-VA, maar ook burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (Klaver-N-VA) en burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele (N-VA).

Het stadsbestuur van Ronse vecht al geruime tijd de faciliteiten aan bij de rechtbank, maar werd in augustus teruggefloten door de rechtbank van eerste aanleg. Burgemeester Luc Dupont (CD&V) liet het hier echter niet bij en ging in beroep. “Wij voelen ons vaak op een Vlaams schiereiland”, speechte gemeenteraadsvoorzitter Paul Carteus (N-VA) na afloop van de betoging op de Kleine Markt. “Na meer dan een halve eeuw taalfaciliteiten worden de Ronsenaars dagelijks geconfronteerd met de nefaste gevolgen ervan. Ze vergrendelen de welvaart in onze stad. In december 2017 vroeg een ruime meerderheid in de gemeenteraad met een motie aan de federale regering de afschaffing ervan. Maar die bleef doof voor het signaal dat we gaven.”

“Wij zijn verheugd dat de stad Ronse de kat de bel aangebonden heeft door onomwonden de afschaffing van de faciliteiten te vragen”, zo citeerde Het Nieuwsblad ook TAK-voorzitter Dieter Delrue. “Nu het Vlaams regeerakkoord in alle talen zwijgt over alle taalgevoelige dossiers, zien wij reden genoeg om de baan op te trekken. Wij laten de Vlaamse gemeenten op de taalgrens niet los.”