In Schaarbeek, Brussel, hebben afgelopen zondag opnieuw twee grote vechtpartijen tussen twee Syrische familieclans plaatsgevonden. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het is niet de eerste keer dat de families met elkaar op de vuist gaan. “Het gaat hier om een conflict tussen twee familieclans die alles graag oplossen in het openbaar.”

Enkele maanden geleden, in augustus, kregen de twee Syrische families het al eens met elkaar aan de stok op straat. Ze wilden toen hun vete uitvechten in de Koninklijke Sinte-Mariastraat in Schaarbeek. De politie kon toen net op tijd tussenbeide komen en arresteerde negen relschoppers. 

Syrische familieclans gekend

Afgelopen zondagnamiddag liep het opnieuw mis in Schaarbeek. Omstreeks 18u kreeg de Brusselse politie een eerste oproep in verband met een grote vechtpartij. Toen de politie ter plaatse kwam, troffen ze een vijftiental amokmakers aan die met elkaar op de vuist gingen. Slechts één van hen kon gearresteerd worden. 

Ongeveer drie uur later kreeg de politie opnieuw een melding over een grote vechtpartij, iets verderop. Daarbij waren maar liefst 50 vechtersbazen betrokken. De politie kon daarbij twee mensen arresteren. Ze werden ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. 

Onderzoek wijst uit dat de twee vechtpartijen opnieuw veroorzaakt werden door twee gekende Syrische familieclans, die in het verleden al verschillende keren met elkaar op de vuist gingen. “Het gaat hier om een conflict tussen twee familieclans die alles graag oplossen in het openbaar, zonder enig respect voor de veiligheid en rust. We zitten met een pak bezorgde burgers en we willen hen tonen dat de politie klaar staat wanneer het nodig is”, aldus waarnemend burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne.