Volgens het Russische nieuwsagentschap Interfax heeft het Syrische leger de controle van de Noord-Syrische stad Manbij en het omliggende gebied overgenomen.

Het Syrische leger heeft de controle overgenomen van een gebied van 1.000 vierkante kilometer om en rond de stad Manbij. De stad was voorheen in handen van de door Koerden geleide ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF). Daarnaast heeft het Syrische leger de controle overgenomen van verschillende dammen, bruggen over de Eufraat, het militaire vliegveld van Tabqa en verschillende andere steden in het noorden van Syrië.

Rusland vult machtsvacuüm

Het gebied rondom Manbij wordt intussen gepatrouilleerd door het Russische leger. In enkele dagen tijd werd het machtsvacuüm – achtergelaten door de terugtrekking van Amerikaanse troepen op bevel van Donald Trump (Rep.) – opgevuld door de Russische president Vladimir Poetin.

Op hetzelfde moment dat het Syrische leger noordwaarts trok naar Manbij, zette het Turkse leger en door Turkije gesteunde jihadisten een offensief in naar dezelfde stad. Het is onduidelijk of zij nog verder zullen oprukken, gezien de Syrische en Russische aanwezigheid in gebied. Intussen zouden twee Turkse militairen zijn omgekomen in de buurt van Manbij na een mortieraanval.