Een Surinaamse vrouw uit Antwerpen heeft ermee gedreigd de rechtbank van Kortrijk op te blazen nadat de rechter beslist had om haar kind bij een pleeggezin te plaatsen. Dat meldt Het Nieuwsblad. Daarnaast bedreigde de vrouw de rechter en haar medewerkers, tot wel achttien keer per dag. 

In mei vorig jaar beviel de toen 48-jarige Mercy R., een vrouw afkomstig uit Suriname, van een zoon in het ziekenhuis van Roeselare. Kort na de geboorte van haar kind besloot de rechter echter om het kind weg te nemen bij de vrouw en bij een pleeggezin te plaatsen. De vrouw had geen papieren in orde gebracht voor haar zoon en werd ongeschikt bevonden om hem groot te brengen.

Surinaamse vrouw wil rechtbank opblazen

Maar daar liet Mercy R. het niet bij, integendeel. De rechtbank in Kortrijk, dat de beslissing genomen had om het kind bij een pleeggezin te plaatsen, kreeg op regelmatige basis bezoek van de Surinaamse vrouw. Daar bedreigde ze de rechter die het vonnis had uitgesproken. “Kankerhoer, kinderhandelaarster, teringwijf: de uitlatingen waren ongezien”, aldus het Openbaar Ministerie.

Niet alleen de rechter, maar ook de griffiers en de sociale diensten moesten het ontgelden. Ook zij werden bedreigd, in persoon maar ook via de telefoon. De Surinaamse vrouw belde dagelijks tot wel achttien keer naar de rechtbank om er mensen uit te schelden en te bedreigen. Ze dreigde er zelfs mee de rechtbank op te blazen. 

Woensdag moest de vrouw zich voor haar gedrag verantwoorden in de rechtbank van Kortrijk. “Ik heb het zo niet bedoeld”, zei ze. “Ik ben ziek geweest, ik had een dubbele longontsteking zonder dat ik het wist, mijn zoontje was weg en ik kreeg geen informatie. Dat heeft mij verkeerd doen reageren.” Momenteel verblijft ze in de gevangenis van Brugge, waar ze naar verluidt nog steeds regelmatig de confrontatie aangaat met het personeel.