De Nederlands-Marokkaanse voortvluchtige Ridouan Taghi maakt volgens politie-informatie deel uit van een ‘superkartel’ in samenwerking met Italiaanse, Ierse en Bosnische maffiakopstukken. Vanuit het Arabische Dubai zouden zij een groot gedeelte van de Europese cocaïnehandel controleren. Dat brengt het Algemeen Dagblad.

Politiestukken die AD inkeek, duiden op een grootschalig internationaal kartel dat een groot deel van ‘onze’ cocaïnetoevoer regelt, alsook voor de rest van Europa. De dossierstukken kaderen in een onderzoek naar de clan rond de Bosnische gangster Edin G., die volgens het Amerikaanse anti-drugsagentschap DEA een van de vijftig grootste drugbaronnen ter wereld is.

DEA volgt Taghi en zijn kartel op de voet

Het Nederlandse Openbare Ministerie ontving in augustus vorig jaar info vanwege de DEA over het hierboven vermelde superkartel. Edins neef, Mirza G., zou samen met zijn echtgenote onderzocht worden wegens het witwassen van kartelgeld. Miljoenen euro’s op allerhande rekeningen en enkele panden in Breda zijn reeds in beslag gelegd.

Het superkartel kent echter ook allerlei belangrijke hoge piefen uit de Italiaanse en Ierse onderwereld. Rico R., de vermeende partner van Taghi, zou evenzeer deel uitmaken van het netwerk (ook gekend als ‘Rico de Chileen’), net als Naoufal F., of ‘Noffel’, veroordeeld tot levenslang wegens verschillende liquidaties.

(Lees verder onder de tweet.)

Dubai-kartel ook in Antwerpen actief

Opmerkelijk: Het netwerk zou haar basis van operatie hebben in Dubai, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de politie zou dit Dubai-kartel verantwoordelijk zijn voor maar liefst een derde van de cocaïne die in de Rotterdamse haven binnenkomt. Goed dus voor een 33.333 kilogram van de totale 100.000. Taghi zelf verblijft allicht ook in Dubai.

Uit de verstrekte Amerikaanse informatie blijkt verder dat in 2017 ruim 14 ton cocaïne werd onderschept die de politie koppelt aan Edin G., waaronder ook 5.300 kilo in de haven van Antwerpen. Antwerpen is een populaire haven voor cocaïnehandelaars wegens de uitgebreide containerfaciliteiten, beter geschikt voor drugvervoer. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Net als in Nederland domineren criminele bendes met Marokkaanse wortels – ook wel betiteld als de ‘Mocromaffia’ – de lucratieve en clandestiene drugshandel in Antwerpen.