Carles Puigdemont, de Catalaanse minister-president die in 2017 uit zijn functie werd ontzet en thans in België in ballingschap leeft, wordt misschien alsnog uitgeleverd aan Spanje. De Spaanse staat heeft immers opnieuw een Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont uitgevaardigd. Dit luttele momenten nadat Puigdemonts ex-collega’s zware straffen hebben gekregen voor hun betrokkenheid in het verboden Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Dat rapporteert persbureau Reuters.

Spanje vaardigde al eens een Europees arrestatiebevel uit tegen Puigdemont – die in ons land verblijft – maar werd toen niet uitgeleverd omdat de Belgische strafwet geen equivalent kent van ‘rebellie’. Spanje trok hierna het bevel terug in.

Haalt Spanje deze keer wel slag thuis met Puigdemont-arrestatiebevel?

Eerder vandaag werden harde straffen uitgesproken tegen Puigdemonts oud-collega’s. De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras is tot dertien jaar cel veroordeeld voor zijn rol in het referendum van 2017. Ex-parlementsvoorzitter Carme Forcadell krijgt 11,5 jaar cel, en twee leiders van onafhankelijkheidsbewegingen Jordi Sánchez en Jordi Cuixart negen jaar.

De straffen zorgen voor grote verontwaardiging. De leiders van de Catalaanse separatisten riepen hun aanhangers op om massaal op straat te komen, hetgeen ze ook doen. Verschillende straten en pleinen zijn afgesloten in Barcelona en activisten willen zelfs de luchthaven plat leggen. Ook bij ons zijn verschillende politici – vooral bij N-VA en Vlaams Belang verontwaardigd. De Europese Commissie (EC) reageerde evenzeer vandaag op de veroordelingen, en herhaalde dat dit een ‘interne aangelegenheid van de Spaanse soevereine staat’ is. Critici wijzen er echter op dat deze communicatie haaks staat op wat de EC en de EU verkondigen over Hongarije van de rechtse premier Viktor Orbán.

Wie dus geen straf kreeg vandaag, was Puigdemont. Hij stond – samen met twee andere gevluchte Catalaanse politici – niet terecht gezien zij nog niet werden uitgeleverd. Madrid hoopt met het Europese arrestatiebevel tegen Puigdemont daar verandering in te brengen. Vraag is nu hoe ons land zal reageren, gezien onze strafwet geen ‘rebellie’ kent. Mogelijk past Spanje de klacht aan zodat deze wel overeenstemt met onze wetgeving.

Lees ook:

Catalaanse politici krijgen zware straffen in referendum-proces