De kogel is door de kerk: minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) volgt Charles Michel op als eerste minister. Wilmès zal zo de eerste vrouwelijke premier van België worden. Ik zal alles in het werk stellen om in stabiliteit de continuïteit van de periode van lopende zaken te verzekeren”, laat Wilmès op Twitter weten. Haar (toekomstige) benoeming is evenwel niet vrij van kritiek. Zo wijst men in Vlaams-nationalistische kringen op haar uitgesproken francofoon profiel.

‘Na de hervormingen de leegloop’, lijkt wel het adagium van de huidige, ontslagnemende, regering. Met de voordracht van Didier Reynders als Eurocommissaris eind augustus nam immers al de derde vicepremier afscheid van de Zweedse coalitie. Eerder vertrokken Kris Peeters (CD&V) en Jan Jambon (N-VA). Premier Michel vertrekt dan weer volgende week. Later neemt hij het (prestigieuze) voorzitterschap van de Europese Raad op zich. 

Het gevolg? Michel heeft een opvolger, in lopende zaken, nodig. Aanvankelijk speelde de Franstalige liberaal met het idee om de Zestien aan een formateur door te geven. “Maar we stellen vast dat die er nog steeds niet is. Langer wachten is onmogelijk, omdat de premier zich ten volle moet voorbereiden op zijn nieuwe functie”, citeert De Morgen iemand uit de entourage van Michel.

Wilmès: “Alles in het werk stellen om stabiliteit te verzekeren”

Hoewel aanvankelijk verschillende kandidaten – gaande van Alexander De Croo (Open Vld) tot Koen Geens (CD&V) – in de running waren, krijgt Wilmès nu als eerste vrouw de sleutels van de Zestien in handen. Zelf is de Franstalige liberaal zich naar eigen zeggen “bewust van de verantwoordelijkheid dat dit met zich meebrengt”. “Ik bedank mijn collega’s voor hun vertrouwen. Ik zal alles in het werk stellen om in stabiliteit de continuïteit van de periode van lopende zaken te verzekeren”, laat ze op Twitter weten.

MR-Kamerfractieleider David Clarinval vervangt Wilmès als minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid. Wel zal de MR nog een opvolger voor ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Didier Reynders, moeten aanwijzen. CD&V-vicepremier Geens neemt wel, zo weet BELGA, het bevoegdheidsdomein Europese Zaken over.

Premier met uitgesproken francofoon profiel

Wilmès evenwel is in Vlaams-nationalistische kringen geen onbesproken blad. Zo ziet Vlaams Belang-kopstuk Barbara Pas haar als “één van de symbolen van het meest agressieve francofone imperialisme in de Vlaamse Rand rond Brussel”. Ook het Vlaamsgezinde weekblad ‘t Pallieterke wijst op haar politiek engagement voor de eenheidslijst Union des Francophones in Vlaams-Brabant. Naast haar uitgesproken francofoon profiel klinkt er kritiek op het begrotingstraject van de toekomstige premier.