Russische media geven rondleiding door verlaten Amerikaanse basis

2
1602

Russische media verspreiden videobeelden van een verlaten Amerikaanse basis in Noord-Syrië, die door Russische troepen werd ingenomen nadat de Amerikaanse troepen het bevel kregen om zich terug te trekken.

De voormalige Amerikaanse basis in Manbij werd dinsdag zonder een schot te lossen ingenomen door Russische troepen. De Amerikaanse troepen kregen even voordien het bevel om de basis halsoverkop te verlaten. Russische media kunnen het duidelijk niet nalaten om nog wat zout in de wonde te wrijven en verspreiden videobeelden met een rondleiding op de basis.

Rondleiding

Op beelden van de Russische journalist Oleg Blokhin zijn beelden te zien van tenten, een zendmast, dozen met ontbijtgranen en koelkasten vol Pepsi en Coca Cola. “We zijn op de Amerikaanse basis in Manbij. Gisterochtend waren ze er nog en vandaag zijn we hier. Laten we eens kijken hoe ze hier gewoond hebben, wat ze hebben gedaan en waar het allemaal om draait”, klinkt het.

Ook Russia Today (RT) – de internationale door Moskou gefinancierde nieuwszender – verspreidde beelden met een gelijkaardige rondleiding door de basis.

Syrisch leger en Russen rukken op

Het Syrische leger heeft met Russische steun de controle overgenomen van een gebied van 1.000 vierkante kilometer om en rond de stad Manbij. De stad was voorheen in handen van de door Koerden geleide ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF), met een Amerikaanse aanwezigheid in het gebied.

Daarnaast heeft het Syrische leger de controle overgenomen van verschillende dammen, bruggen over de Eufraat, het militaire vliegveld van Tabqa en verschillende andere steden in het noorden van Syrië.