Nu de Turkse inval van Noordoost-Syrië van start gaat, verzetten verschillende prominente Republikeinen zich tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) om de Amerikaanse troepen weg te halen uit het gebied. Volgens hen gooit de president zijn Koerdische bondgenoten onder de Turkse bus. De Republikeinen willen samen met de Democraten keiharde sancties invoeren tegen Turkije.

Senator Lindsey Graham (Rep.) is gewoonlijk een uitgesproken bondgenoot van president Donald Trump (Rep.), maar uit nu harde kritiek op de beslissing van de president om de Amerikaanse troepen weg te halen uit Noordoost-Syrië. Hij stelt samen met senator Chris Van Hollen (Dem.) strenge sancties voor tegen Turkije. 

“Sancties uit de hel”

“Ik ben blij dat ik over de partijgrenzen heen een overeenkomst over strenge sancties tegen Turkije voor hun invasie van Syrië heb bereikt met senator Van Hollen”, zei Graham. “Terwijl de regering weigert om iets te ondernemen tegen Turkije, verwacht ik sterke steun over de partijgrenzen heen.”

“De president doet dit compleet tegen het advies van iedereen in. Hij zal 100% van de lof krijgen als hij iets weet wat de rest van ons niet weten. En hij gaat 100% van de schuld krijgen. Er zal geen middenweg zijn”, zei Graham eerder. Dinsdag waarschuwde Graham al voor “sancties uit de hel” en “brede, diepe en verwoestende sancties” als Turkije Noordoost-Syrië zou binnenvallen.

Veto van Trump omzeilen

Ook andere Republikeinen stellen luidop de beslissing van Trump om de Koerden “in de steek te laten” in vraag. “Het Congres moet en zal handelen om het catastrofale effect van dit besluit te beperken”, zegt Liz Cheney (Rep.). Graham voorspelt dat genoeg Republikeinen in de Senaat de sancties zullen steunen om een veto van de president te omzeilen. Daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig.

De voorgestelde sancties zouden de bezittingen van hooggeplaatste Turken – met inbegrip van president Recep Tayyip Erdogan (AKP) – viseren. Daarnaast zouden er sancties kunnen komen wegens de Turkse aankoop van Russische S-400-luchtafweersystemen. Ook kunnen er visumbeperkingen komen. Men denkt ook aan sancties voor iedereen die militaire transacties met Turkije deed en energieproductie voor het gebruik door het Turkse leger ondersteunde. Daarnaast denkt men aan het blokkeren van Amerikaanse militaire hulp aan Turkije.

Turks offensief tegen Koerden

Het Turkse leger begon donderdag met de inval van Noordoost-Syrië. Daarbij fungeren door Turkije gesteunde Syrische rebellen als voetvolk met Turkse lucht-, artillerie- en tanksteun. Volgens de Turkse president Erdogan moet de inval het ontstaan van een ‘terreurcorridor’ aan de Turkse zuidgrens voorkomen.

Ankara beschouwt de Syrisch-Koerdische YPG als een terreurgroep en als een verlengde van Turks-Koerdische PKK. Net die YPG vormt de kern van ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF), de bondgenoten van de Amerikanen in de strijd tegen de Islamitische Staat in Syrië.