Gaande van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), CD&V-vicepremier Hilde Crevits tot Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten: allemaal hebben ze forse kritiek op de celstraffen die de Catalaans-nationalistische politici vandaag kregen. De afgezette minister-president Carles Puigdemont, die in ons land verblijft, spreekt volgens BELGA over een “[bevestiging] van de strategie van repressie en wraak van de Spaanse overheid”.

Vandaag werden er harde straffen uitgesproken tegen verschillende Catalaans-nationalistische politici. De voormalige Catalaanse vicepremier, Oriol Junqueras, werd tot dertien jaar cel veroordeeld voor zijn rol in het referendum van 2017. Ex-parlementsvoorzitter Carme Forcadell kreeg 11,5 jaar cel, en twee leiders van onafhankelijkheidsbewegingen, Jordi Sánchez en Jordi Cuixart, negen jaar. Puigdemont kreeg vandaag geen celstraf. De reden? Doordat hij naar België vluchtte stond hij (nog) niet terecht. Madrid evenwel hoopt daar met (een nieuw) Europees arrestatiebevel verandering in aan te brengen.

De straffen zorgen momenteel voor grote verontwaardiging. De leiders van de Catalaanse separatisten riepen hun aanhangers op om massaal op straat te komen, hetgeen ze ook doen. Verschillende straten en pleinen zijn afgesloten in Barcelona en activisten willen zelfs de luchthaven platleggen.

Jambon: “Uitspraak van Spaanse Hooggerechtshof is buiten proportie”

Ook Puigdemont reageert verbolgen op de uitspraak van het Spaanse gerecht. “De beslissing van het Hooggerechtshof tegen de regeringsleden, parlementsleden en leden van de belangrijkste Catalaanse sociale entiteiten bevestigt de strategie van repressie en wraak van de Spaanse overheid tegen alle burgers die de weg naar de democratie gezocht hebben om hun stem te laten horen”, citeert BELGA de afgezette minister-president. 

De verontwaardiging beperkt zich evenwel niet tot alleen Catalanen. Vlaams minister-president Jambon spreekt zo bijvoorbeeld over een uitspraak buiten proportie”. “Een politiek conflict los je op door dialoog rond de politieke onderhandelingstafel”, klinkt het bij de N-VA’er. Naast de Vlaams-nationalisten zijn ook de christendemocraten kritisch ten aanzien van het Spaanse gerecht. Hoewel volgens Rutten “beide partijen […] boter op het hoofd [hebben]”, zijn volgens haar de “Catalaanse veroordelingen […] buitenproportioneel”. “We herhalen ons pleidooi voor een bemiddeling door de EU”, voegt Rutten er nog aan toe.

Lees meer:

Spanje vaardigt nieuw arrestatiebevel uit tegen Puigdemont

Catalaanse politici krijgen zware straffen in referendum-proces