Met de verkiezing van Paul Magnette tot nieuwe PS-voorzitter zijn alle ogen opnieuw op het federale niveau gericht. Daar onderzoeken pre-formateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) een samenwerking tussen Vlaams-nationalisten en Franstalige socialisten. Hoewel Magnette gisteren een kleine opening leek te maken, verscherpt PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej vandaag tegenover La Première (RTBF) de posities. “Niemand zou het begrijpen dat we in een regering zouden stappen om een besparingsbeleid te voeren”, citeert BELGA de (nieuwe) sterke man van de Brusselse PS.

Nadat de regionale regeringen uit de startblokken zijn geschoten, verschoven federaal verschillende stukken. Zo legden Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) hun functie als informateur neer. In de plaats van de twee heren werden Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS) als pre-formateurs aangesteld. Tevens werd Magnette voorzitter van de PS wat allicht zijn invloed zal hebben op de federale onderhandelingen.

Hoewel Magnette het imago heeft linkser dan Di Rupo te zijn, leek hij gisteren de deur voor de N-VA op een kier(tje) te zetten. “Wie de PS nodig heeft, weet wat wij willen”, stelde hij zondag. “De positie van de Parti Socialiste is bekend. We willen de pensioenen verbeteren, de lage lonen en uitkeringen optrekken en herinvesteren in de gezondheid”, klonk het.

Geen besparingsbeleid

Volgens Laaouej zou “niemand […] het begrijpen dat we in een regering zouden stappen om een besparingsbeleid te voeren”. “We komen op voor meer sociale rechtvaardigheid”, klinkt het bij de PS-Kamerfractieleider volgens BELGA. Tevens signaleerde de Franstalige socialist een “democratische achteruitgang” onder de uittredende regering. Concreet moet men in dit verband denken aan “de aanvallen tegen de media en het wetsontwerp over de woonstbetreding”.

Het probleem? Eerder raakte bekend dat het begrotingstekort is geëxplodeerd. Zo zou het, in 2020, oplopen tot 2,3 procent van het bbp. Dit komt overeen met zo’n 11 miljard euro. Met andere woorden: ernstige besparingen zullen hoe dan ook nodig zijn. Pre-formateur voor de N-VA, Geert Bourgeois, verklaarde eerder al over een samenwerking tussen N-VA en PS dat het “geen zin [heeft] om maanden lang na te gaan of er wel kan aan tafel gezeten worden”. “Het is geen eindtermijn, maar wat mij betreft gaat het best zo snel mogelijk. 4 november is een goede einddatum”, klinkt het.

Lees meer:

Bourgeois: “Tegen 4 november duidelijkheid over rood-gele regering”