Zondag kwamen in Catalonië tienduizenden mensen op straat om te betogen voor het behoud van de unie met Spanje. De dag voordien kwamen 350.000 mensen op straat om te protesteren tegen de opsluiting van negen separatistische Catalaanse leiders.

Volgens de politie lokte de pro-Spaanse mars op zondag 80.000 deelnemers. Volgens de organisatoren van ‘Societat Civil Catalana’ kwamen er maar liefst 400.000 mensen op straat onder de slogan “Voor samenleven, democratie en Catalonië. Genoeg!”. Ter vergelijking: volgens de politie woonden 350.000 mensen zaterdag een pro-onafhankelijkheidsmars bij.

Zaterdag 350.000 mensen op straat in Catalonië

“In tegenstelling tot de separatisten, willen we en hoeven we geen grenzen of muren”, zegt organisator Fernando Sanchez Costa. Hij vindt dat het Catalaanse regeringshoofd Quim Torra moet aftreden “als hij niet voor alle Catalanen kan regeren”.

Zaterdag kwamen 350.000 mensen op straat in Barcelona om te betogen tegen het besluit van het Spaanse Hooggerechtshof om negen separatistische leiders voor lange tijd op te sluiten, vanwege hun rol in de poging tot onafhankelijkheid twee jaar geleden. De betoging verliep grotendeels vreedzaam. Later op de nacht ontaardde een kleinere betoging met zo’n 10.000 deelnemers echter in rellen.