De 39-jarige Pool die in 2017 een willekeurige loketbediende doodschoot in een ACV-kantoor in Diest zal niet voor een assisenjury moeten verschijnen. Dat meldt Belga. Het Hof van Cassatie bevestigde de beslissing om hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Daardoor zal de man naar alle waarschijnlijkheid binnen enkele jaren al vrijkomen. 

Op 21 augustus stormde een woedende Sebastian H., een Poolse man van 37 jaar, het kantoor van vakbond ACV in Diest binnen. De Poolse man was kwaad omdat de vakbond hem volgens hem niet genoeg gesteund zou hebben nadat hij een arbeidsongeval had. Plotseling haalde hij een wapen boven en schoot hij loketbediende Sebastian Hdood.

Pool niet strafrechtelijk verzorgd

Aanvankelijk leek het erop dat de Pool voor het Hof van assisen moest verschijnen, maar deskundigen verklaarden de man ontoerekeningsvatbaar. Daarom besliste de Leuvense raadkamer om hem te laten interneren, waardoor hij niet voor de rechtbank zou moeten verschijnen. Er werd beroep aangetekend tegen die beslissing van de raadkamer, maar dat werd eerder dit jaar verworpen. Vandaag bevestigde ook het Hof van Cassatie da internering van de man.

“Wij hebben de voorbije tien maanden een veldslag gevoerd maar helaas verloren. Strafrechtelijk is de zaak gesloten”, aldus Philip Daeninck, raadsman van het ACV, aan Belga. Jef Vermassen, advocaat van de familie, stelt dat de nabestaanden enorm ontgoocheld zijn. “Zij vrezen dat de dader over enkele jaren vrijkomt en interpreteren de afwijzing als een strategie om zo weinig mogelijk assisenzaken te houden.”

Strafrechtelijk zal deze zaak dus geen staartje krijgen. De kans is dan ook groot dat moordenaar Sebastian H. binnen enkele jaren terug op vrije voeten is.