Afgelopen weekend werden 435 betogers van het links-ecologistische Extinction Rebellion aangehouden in Brussel. Volgens critici werd hierbij buitensporig politiegeweld gebruikt. Maar politievakbond VSOA wijst met de vinger naar het Brusselse bestuur: Volgens de bond moet het stadsbestuur zelf betere en duidelijke beslissingen moeten maken, want “linkse betogers mogen altijd meer dan rechtse”, zo parafraseert BELGA na een interview op Radio 1.

Volgens de politievakbonden is het duidelijk: Bepaalde (linkse) betogingen worden sneller toegelaten dan andere (rechtse) en bij linkse betogingen worden er minder veiligheidsmaatregelen getroffen. De kritiek vanwege de VSOA komt er na de onregelmatigheden op zaterdag toen klimaatactivisten de tuinen van het koninklijk paleis wilden binnendringen en bezetten. Met die bezetting wilde men de koning dwingen “om de noodtoestand uit te roepen voor klimaat en ecologie.” Dat was echter buiten de alertheid van de politie gerekend, die honderden actievoerders oppakte, en het waterkanon en traangas gebruikte.

Volgens critici was dit politiegeweld buitensporig, maar “de actievoerders wilden niet onderhandelen”, zo pareerde Olivier Slosse van de Brusselse politie eerder. “Een aantal mensen wilde ook de straten in de buurt blokkeren, daarom [de inzet van het] waterkanon en traangas. Er is vooraf ook steeds gewaarschuwd dat de politie dwang zou gebruiken als de mensen niet zouden vertrekken.”

VSOA: “Als morgen een rechtse organisatie aankondigt dat die in Brussel gaan betogen, mag je zeker zijn dat wél alle maatregelen genomen worden”

En het probleem zit zelfs dieper, zegt VSOA nu. Het linkse stadsbestuur van Brussel (bestaande uit PS, Ecolo-Groen, sp.a en DéFi) zou immers dubbele standaarden hanteren als het gaat over linkse dan wel rechtse betogers. “Men heeft een betoging aangevraagd waar men op voorhand zegt dat ze zich ongehoorzaam gaan gedragen en de koninklijke tuinen gaat binnendringen”, zegt Patrick Roijens (VSOA) op Radio 1. “Het stadsbestuur moet dan afwegen of ze de betoging toelaten of verbieden. En als die wordt toegelaten, in welke omstandigheden dan.” 

De VSOA wil dan ook betere afspraken en een gesprek hieromtrent met het Brusselse stadsbestuur. “We willen meer duidelijkheid en neutraliteit. We zien vaak dat bij bepaalde groepen de tolerantiegrens hoog is, en bij andere lager”, klinkt het nog. “Bijvoorbeeld, als morgen een rechtse organisatie aankondigt dat die in Brussel gaan betogen, mag je zeker zijn dat alle maatregelen genomen worden om de neutrale zone af te sluiten. Brussel wordt dan bij wijze van spreken afgesloten vanaf de ring. Nu geeft men toelating en dan wordt de politie nog de pispaal ook. Dit leeft echt bij onze mensen van die politiezone. Zij voelen zich vaak niet gesteund. We gaan een open gesprek voeren en zien hoe ver we geraken.”

Verder geeft Roijens wel toe dat het incident met de pepperspray – toen een reeds opgepakte betoger pepperspray in het gezicht kreeg – “dingen [zijn] die niet kunnen. Er loopt een intern onderzoek en de gepaste maatregelen zullen genomen worden.”

Lees ook:

Legervakbond trekt aan alarmbel: “Veiligheid komt in gedrang”