In het station van Antwerpen-Berchem zijn afgelopen nacht 28 illegale transitmigranten opgepakt. Dat gebeurde bij een grote controleactie van de politie op treinen en in stations, zo meldt Het Laatste Nieuws. Ook Antwerpen krijgt immers alsmaar meer te maken met het probleem van transitmigranten. 

De problematiek van zogenaamde transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen naar Groot-Brittannië) sleept al jaren aan in ons land. Momenteel zouden er in België ruim 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde regio’s voor veel overlast zorgt. Vooral Brussel, West-Vlaanderen en alle snelwegparkings daartussen worden getroffen. 

Transitmigranten ook in Antwerpen

Afgelopen nacht organiseerde de politie een controleactie in en rond Antwerpen omdat ook daar alsmaar meer illegale transitmigranten opduiken. Veel van die illegalen zouden vanuit Brussel de trein nemen naar Antwerpen, van waar ze naar snelwegparkings trekken om daar in te breken in vrachtwagens. Op die manier hopen ze het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Zowel de federale als de lokale Antwerpse politie waren betrokken bij de controleactie. Ze controleerden in de stations Antwerpen-Centraal en Antwerpen-Berchem, maar ook op allerlei treinen tussen Brussel en de Antwerpse stations. Uiteindelijk werden daarbij 28 illegale transitmigranten aangehouden, 27 mannen en één vrouw. De meesten onder hen, 17 om precies te zijn, gaven aan uit Soedan te komen. Tien anderen verklaarden Eritreeërs te zijn en één iemand komt uit Ethiopië.