Ben Weyts (N-VA), Meyrem Almaci (Groen), Alexander De Croo (Open Vld), John Crombez (sp.a) en Hilde Crevits (CD&V) werden in het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ geconfronteerd met de nabestaanden van in het verkeer overleden kinderen. Het probleem? De politici werden, althans zo bericht Newsmonkey, onder valse voorwendselen naar de uitzending gelokt. 

Het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ kan op flink wat kritiek rekenen. De reden? De wijze waarop de politici die aan het programma meewerkten werden behandeld. Zo werden Weyts, Almaci, De Croo, Crombez en Crevits uitgenodigd voor een programma dat als doel had – althans dat verklaarden de programmamakers tegenover de politici – “de Vlamingen meer te doen fietsen”. Over verkeersveiligheid of verkeersslachtoffers werd met geen woord gerept.

En toch was dit de kern van het programma. Zo fietsten de vijf politici gemoedelijk naar een veld waar plots honderden nabestaanden van in het verkeer overleden kinderen stonden. Net dit cruciale aspect, werd door de programmamakers verzwegen. “Wij zijn met smoesjes naar daar gehaald. Het ging zogezegd over fietsen, maar afspraken over de inhoud zijn niet gevolgd”, citeert De Morgen een van de betrokken politici. “Ze hebben ons iets wijsgemaakt om een publiek tribunaal op te zetten”, klinkt het verder.

Sommige politici herkenden, bij de nabestaanden, families uit hun streek en partijgenoten. Ook de verwanten van de slachtoffers waren niet opgezet met de werkwijze van de programmamakers. Zo hoorden verschillende politici de opmerking dat ook zij niet wisten dat dit ging gebeuren. “Ook wij waren niet op de hoogte van wat hier met ‘de politiek’ zou gebeuren. Anders hadden wij niet mee gewerkt”, bericht Newsmonkey.

De valse voorwendselen van de programmamakers waren volgens de betrokken politici niet nodig. “Als de makers eerlijk waren geweest, waren we wel gekomen. Dit ligt ons na aan het hart. Politici moeten met hun neus op de feiten worden gedrukt, zeker als het over falend beleid gaat. Maar niet op deze manier”, citeert De Morgen een van de betrokken politici.

VTM: “Belangrijkste is dat er weer gepraat wordt over fietsveiligheid”

“Je kan dan veel bomen opzetten over wie daar had moeten staan en waarom die wel of niet, maar het belangrijkste is dat er weer gepraat wordt over fietsveiligheid”, reageert Inge Kluft, de verantwoordelijke van het productiehuis PIT, tegenover Newsmonkey. “Nog even dit: de partijvoorzitters werden wel degelijk op de hoogte gesteld dat het over fietsen [en] mobiliteit zou gaan die dag. Er werd ook op voorhand gevraagd naar de partijstandpunten”, aldus Kluft.