Polen, Hongarije en Tsjechië moeten dan toch verplicht migranten opnemen. Dat besliste de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie nadat de Europese Commissie gerechtelijke stappen had ondernomen tegen de landen. De drie landen weigerden deel te nemen aan het herverdelingsplan, maar worden daar nu dus tot verplicht. Dat meldt De Telegraaf

In september 2015 kwamen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken overeen om de op dat moment 160.000 vluchtelingen te spreiden over verschillende landen. Zo wou men de druk van de asielcrisis op Italië en Griekenland verminderen. Tsjechië, Hongarije en Polen verzetten zich echter van in het begintegen de verplichting opgelegd door de Europese Commissie.

De Europese Commissie liet het daar evenwel niet bij en stelde dat Tsjechië, Hongarije en Polen hun wettelijke verplichtingen op die manier schenden. In 2017 kondigde de Commissie aan gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de Centraal- en Oost-Europese landen.

Polen, Hongarije en Tsjechië verplicht

Vandaag sprak de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie zich voor het eerst uit over de zaak. Die oordeelde dat Polen, Hongarije en Tsjechië inderdaad hun wettelijke verplichtingen niet nakomt door het herverdelingsplan te weigeren en besliste daarom dat de landen daartoe verplicht dienen te worden. 

Momenteel gaat het enkel om een uitspraak van de advocaat-generaal voor het Europees Hof van Justitie, en dus niet van het Hof zelf. In theorie kan het Europees Hof van Justitie ingaan tegen de beslissing van de advocaat-generaal, maar in de praktijk gebeurt dat zelden tot nooit. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de drie landen dus effectief verplicht worden om migranten op te nemen.