Jonny Van den Broeck werd vrijdagavond schuldig bevonden voor moord door de burgerjury in het assisenhof te Antwerpen. Vandaag is zijn straf bepaald. Hij krijgt levenslang. Dat meldt onder meer Het Laatste Nieuws. De jongeman zit al sinds 9 februari 2017, twee dagen na de verdwijning van Shashia Moreau (20), in de gevangenis. 

In de aanloop van en tijdens het proces heeft Van den Broeck steeds een warrige verdediging aangehouden. Zo ontkende hij eerst dat hij en het slachtoffer elkaar hadden ontmoet om Pokémonkaarten te ruilen. Camerabeelden spraken dat echter tegen. Achteraf gaf hij dat dan ook toe, maar beweerde de twintiger wat betreft de rest van die dag aan geheugenverlies te lijden, hetgeen de gerechtspsychiater bestempelde als geveins. Het lichaam van Moreau – die met geweld omkwam – werd aangetroffen bij graafwerken in de binnentuin van zijn woning.

Jury gaf grotere straf dan openbare aanklager eiste

Deze ochtend zei de beklaagde en thans veroordeelde Van den Broeck dat hij wel effectief “spijt [heeft], al heb ik het dan moeilijk om die uit te drukken”, zo citeerde Het Laatste Nieuws de moordenaar. En nog: “Welke straf ik ook krijg, ik wil worden geholpen met mijn persoonlijkheidsstoornis, zodat ik er achteraf beter uitkom.”

Advocaat Jan De Man, die Van den Broeck vertegenwoordigt, vroeg aan de jury om de straf te beperken tot 30 jaar opsluiting, gezien de beklaagde zijn “gebrek aan opvoeding en zijn blanco strafregister”. Advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie Björn Backx had de jury echter gevraagd om geen rekening te houden met verzachtende omstandigheden en de maximale straf op te leggen: levenslang. Het parket vroeg ook nog tien jaar ter beschikking stelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De jury deed daar uiteindelijk nog 5 jaar bovenop. Van den Broeck kreeg levenslang én 15 jaar ter beschikking stelling van de strafuitvoeringsrechtbank.