Gisterenavond hebben de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een “historisch” akkoord bereikt over Noord-Syrië. Het Turkse offensief wordt gestaakt, de YPG trekt zich terug uit het grensgebied, de Syrische regering herwint de controle over het merendeel van Noord-Syrië en er komen gezamenlijke Syrisch-Russische patrouilles en Russisch-Turkse patrouilles in het gebied.

Het Russisch-Turkse akkoord werd gesloten in de Russische badplaats Sotsji. Het akkoord volgt op een eerder staakt-het-vuren dat door de Verenigde Staten onderhandeld werd, maar heeft veel verdergaande gevolgen dan dat staakt-het-vuren.

Turks offensief gestaakt

Het akkoord spreekt van een nieuw staakt-het-vuren van vijf dagen, maar er zijn tekens dat het weleens om een permanente vrede kan gaan. Kort nadat het akkoord werd aangekondigd liet het Turkse ministerie van Defensie weten dat de Verenigde Staten Turkije hadden ingelicht dat YPG zich volledig hadden teruggetrokken uit ‘veilige zone’ die Ankara in het gebied eist. Bijgevolg zou er volgens het ministerie geen reden meer zijn om het offensief verder te zetten.

Syrische en Russische troepen zullen de rest van het Noord-Syrische grensgebied patrouilleren. Zij moeten erover waken dat de YPG zich 30 kilometer van de Turkse grens terugtrekt en niet de grens probeert over te steken. De kleinere ‘veilige zone’ die door Turkije werd veroverd zal door Turkse en Russische troepen gepatrouilleerd worden.

Vredesmakelaar Poetin

De overeenkomst is een belangrijke overwinning voor de Syrische president Bashar al-Assad en de Russische president Vladimir Poetin. Poetin lijkt na het terugtrekken van de Amerikaanse troepen de nieuwe vredesmakelaar in de regio te zijn. De Syrische regering herwint de controle over het merendeel van Noord-Syrië zonder een schot te lossen.

Tegelijkertijd erkent de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de territoriale integriteit van Syrië. Bijgevolg is het slechts een kwestie van tijd voordat de Syrische regering de aanval inzet op Idlib, het laatste belangrijke jihadistenbolwerk in Noordwest-Syrië. De Turkse ‘veilige zone’ valt heel wat kleiner uit dan wat Ankara voor ogen had en beslaat enkel het gebied waar Turkije de laatste weken voet aan wal kreeg – het gebied rond Tal-Abyad en Ras al-Ayn.

De Koerdische autonome regio verdwijnt weliswaar, maar er worden geen Koerden uit het gebied verjaagd. Ook zullen er slechts weinig vluchtelingen uit andere gebieden van Syrië in het gebied hergevestigd worden, in tegenstelling tot wat Turkije aanvankelijk voor ogen had.