Pentagon geeft beelden vrij van operatie tegen al-Baghdadi

0
871

De Verenigde Staten hebben voor het eerst korte videobeelden vrijgegeven van de militaire operatie waarbij IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi gedood werd.

Het Pentagon heeft videobeelden vrijgegeven van de militaire operatie om IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi uit te schakelen. In één van de video’s is te zien hoe Amerikaanse helikopters IS-militanten onder vuur nemen. In een tweede video is te zien hoe Amerikaanse soldaten het gebouw waar al-Baghdadi verblijft naderen. In de laatste video is te zien hoe het gebouw wordt opgeblazen nadat de operatie afgerond was.

Al-Baghdadi op zee begraven

Generaal Kenneth McKenzie gaf verdere details over de operatie tijdens de persconferentie. Het bombardement van het gebouw werd volgens hem uitgevoerd nadat alle aanvallers en overlevenden waren geëvacueerd. Volgens McKenzie wilden de Amerikanen op die manier voorkomen dat de plaats een soort heiligdom voor jihadisten zou worden.

De overblijfselen van al-Baghdadi werden volgens de generaal verzameld – nadat hij zich in een tunnel had opgeblazen – en op zee begraven. Aanvankelijk werd gezegd dat al-Baghdadi drie kinderen naar zijn dood had meegesleurd, maar nu zou blijken dat het er twee waren. Beiden zouden jonger dan 12 jaar oud zijn geweest. McKenzie kon niet bevestigen dat al-Baghdadi “huilend” en “jammerend” zijn dood tegemoet ging, zoals de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) beweerde.

McKenzie waarschuwt voor vergeldingen

“Toen de gevangenneming door de Amerikaanse strijdkrachten op handen was, liet Baghdadi een bom ontploffen, waarbij hij zichzelf en twee jonge kinderen die bij hem waren”, zei McKenzie. De Verenigde Staten maken zich volgens McKenzie geen illusies dat ze Islamitische Staat vernietigd zouden hebben. “Ze zullen gevaarlijk zijn. We vermoeden dat ze een of andere vorm van vergeldingsaanval zullen proberen”, klinkt het.

Trump bevestigt dood IS-leider al-Baghdadi