PS-kopstuk en burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, is officieel voorzitter van de Franstalige socialisten. Zo werd hij met 95,4 procent van de uitgebrachte stemmen verkozen. Onlogisch is deze verkiezing evenwel niet. Zo was de voormalige Waalse minister-president de enige kandidaat voor het voorzitterschap.

De kogel is door kerk: Magnette – soms weleens spottend omschreven als de ‘prins Charles’ van de PS – volgt Waals minister-president Elio Di Rupo op aan het hoofd van de Franstalige socialisten. Zo kon de burgemeester van Charleroi op zo’n 95,4 procent van de stemmen rekenen. Verder werd Kamerlid Ahmed Laaouej verkozen tot voorzitter van de Brusselse PS-federatie.

Magnette zal evenwel niet voor het eerst op de voorzittersstoel plaatsnemen. Zo nam hij tijdelijk, toen Di Rupo premier was, het voorzitterschap al eens over. Nu evenwel is Magnette effectief de sterke man bij de Franstalige socialisten. 

Op naar een linksere koers?

Dat Magnette de voorzittershamer krijgt, heeft waarschijnlijk gevolgen voor de formatiegesprekken. Zo is de burgemeester linkser en minder toegeeflijk dan Di Rupo. Een voorbeeldje? Terwijl Di Rupo zich als premier gematigd opstelde, keerde Magnette zich als minister-president tegen CETA, waardoor hij (tijdelijk) de gehele Europese Unie ‘gijzelde’.  

Ook ten aanzien van de N-VA neemt Magnette impliciet een forsere positie in. Terwijl Di Rupo al een aantal keer de deur op een kier zette, klonk de nieuwe voorzitter steevast kritisch. Ook drong hij volgens politiek analist Rik Van Cauwelaert aan op de gesprekken met de radicaal-linkse PTB.

Lees meer:

Magnette over N-VA: “We staan nergens en zijn over niets het eens”