Els Clottemans – intussen 35 – werd in 2010 tot dertig jaar cel veroordeeld wegens de beruchte ‘parachutemoord’, maar wil nu reeds de gevangenis verlaten. Ze heeft al in juni een verzoek ingediend voor vervroegde vrijlating, zo rapporteren Mediahuis-kranten als De Standaard. Dinsdag wordt haar verzoek behandeld door de strafuitvoeringsrechtbank.

In 2006 vond de ‘parachutemoord’ plaats. Els Van Doren (37) sprong onwetend haar dood tegemoet tijdens een skydiving-activiteit. Achteraf bleek haar parachute opzettelijk te zijn gesaboteerd. In 2010 bepaalde een burgerjury in het hof van assisen dat liefdesrivale Clottemans verantwoordelijk was voor de fatale daad. Ze kreeg 30 jaar. De uitspraak was echter controversieel want er was geen fysiek bewijs, noch een bekentenis.

Zal Clottemans nu wel parachutemoord bekennen?

Intussen heeft Clottemans echter een derde van haar straf uitgezeten en komt ze volgens de inmiddels vervangen wet-Lejeune in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Ten vroegste in september kan dat plaatsvinden. Vorige week verliet de inmiddels veroordeelde moordenares ook reeds de gevangenis voor enkele uren om therapeutische begeleiding te zoeken. Zulke permissies zijn veelal een gebruikelijke eerste stap in een reclasseringsplan. Die uitgaansvergunningen voor therapie krijgt Clottemans al van vorig jaar.

De vraag is echter of Clottemans haar daad nu wel zal bekennen. Spijt/schuldinzicht tonen voor de strafuitvoeringsrechtbank kan een aanvraag tot vervroegde vrijlating in belangrijke mate helpen, maar dat gaat niet als je überhaupt niet wil toegeven de misdaad in kwestie te hebben begaan. Schuldinzicht is echter niet wettelijk noodzakelijk voor vervroegde vrijlating.

Lees ook:

Handlanger Dutroux komt vervroegd vrij, zónder enkelband

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken