Na negen jaar geeft Wouter Beke de fakkel bij de christendemocraten door. Doordat CD&V-kopstuk Hilde Crevits voor een post in de Vlaamse regering koos bestaan er geen ‘evidente’ kandidaten meer. Het gevolg? De namen van verschillende ‘outsiders’ zoals Zeebrugs havenbaas Joachim Coens en ex-Unizotopman Karel Van Eetvelt circuleren. Oud-minister Koen Van den Heuvel staat niet afkerig tegenover ‘voorzitter Van Eetvelt’. “Ik denk dat hij zeker over de kwaliteiten beschikt om de partij te leiden”, laat Van den Heuvel tegenover De Tijd optekenen.

Na de forse verkiezingsnederlaag – de christendemocraten verloren zo’n kwart van hun kiezers – werd er een interne werkgroep opgericht, de zogenaamde ‘twaalf apostelen’. In een lijvig rapport leverden de twaalf partijleden forse kritiek op de kopstukken, communicatie en structuren. Zo was CD&V was niet alleen inhoudelijk ‘te braaf’, ook de lijstvorming was volgens de twaalf apostelen te voorzichtig. “Zo lieten we de kans liggen om bij de keuze van de lijsttrekkers te kiezen voor een mix van bekende en nieuwe gezichten. Voor sommige kopstukken was dit bovendien ‘de verkiezing te veel’, klonk het hard.

Een outsider als CD&V-voorzitter?

Doordat bij de voorzittersverkiezingen Hilde Crevits geen kandidaat zal zijn, bestaat de mogelijkheid dat enkele ‘outsiders’ voor het voorzitterschap gaan. Zo circuleren de namen van Zeebrugs havenbaas Joachim Coens en Karel Van Eetvelt. Van Eetvelt was in het verleden de topman van ondernemersorganisatie Unizo en is nu voorzitter van de Vlaamse arbeidsdienst VDAB. Tevens is hij gedelegeerd bestuurder bij Febelfin.

In het algemeen moet de opvolger van Beke volgens Van den Heuvel “iemand zijn die de partij een nieuw gezicht en een nieuw geluid geeft”. “Het belangrijkste is dat we ons verhaal offensiever, duidelijker en passioneler brengen en ons niet meer in de verdediging laten drukken”, stelt de burgemeester van Puurs tegenover De Tijd. Van Eetvelt zou dat volgens Van den Heuvel kunnen. “Ik denk dat hij zeker over de kwaliteiten beschikt om de partij te leiden. Maar of hij dat wil doen, weet ik niet. Dat moet u aan hem vragen”, klinkt het bij de christendemocraat.

Naast Van Eetvelt circuleert nog de naam van een andere outsider: Zeebrugs havenbaas en burgemeester van Damme Joachim Coens. Zo liet Coens zich eerder opmerken met een kritisch Facebookbericht. “Een beetje licht, wat apostels: het zal niet volstaan”, zo schreef hij. Noch bij Van Eetvelt noch bij Coens is er sprake van een officiële kandidatuur. De tijd dringt evenwel. Zo moeten alle kandidaturen vóór maandag 21 oktober 2019 om 8 uur worden ingediend. Andere namen die circuleren zijn die van jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, het rebelse Kamerlid Hendrik Bogaert en Vlaams Parlementslid Vincent Van Peteghem.

Ondertussen nemen – tot wanneer de voorzittersverkiezingen zijn gefinaliseerd Europees Parlementslid Cindy Franssen (43) en schepen te Geel Griet Smaers (42) – het voorzitterschap ad interim over. Opmerkelijk: Jan Pauwels, in het verleden de woordvoerder van de communicatief niet al te sterke Joke Schauvliege, werd tijdelijk partijwoordvoerder. Steffen Van Roosbroeck volgt Wouter Beke immers naar de Vlaamse regering.

Lees meer:

Na dramatische verkiezingsnederlaag: CD&V heeft analyse klaar