Jambon I is uit de startblokken geschoten, maar in het Vlaams Parlement is dat alvast met een valse start gebeurd. Pas volgende week worden de begrotingstabellen immers verwacht, zo weet De Morgen. De oppositie is dan ook niet bereid om al te debatteren over de regering zonder het volledige budgettaire plaatje. “Hallucinant”, klinkt het. Vlaams Belang, Groen en sp.a vragen daarom aan parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om het geplande debat voor deze vrijdag uit te stellen.

Woensdagmiddag was er al onmiddellijk een spervuur voor (of tegen) de kersverse regering van minister-president Jan Jambon (N-VA). Voornaamste doorn in het oog? De begrotingscijfers zijn nog niet af, maar men moet vrijdag in het parlement wel debatteren over de nieuwe Vlaamse regering. Onbegrijpelijk, vindt de oppositie.

Conner – ‘mateke’ Rousseau: “Dit is een ‘slap in the face’!”

“Ik wil er […] bij u op aandringen om alsnog de begrotingscijfers bij de regering op te vragen en voldoende tijdig aan het parlement te bezorgen om hierover met kennis van zaken te kunnen debatteren aanstaande vrijdag”, zo eist fractieleider van de grootste oppositiepartij, Vlaams Belang, Chris Janssens aan Homans. Janssens vraagt zich verder af “of het – voor een parlement dat zichzelf en één van zijn voornaamste taken, met name de controle van de regering, ernstig neemt – wel zinvol is om het debat […] te laten plaatsvinden?”

“Ik kan het rapport van mijn kinderen ook niet beoordelen als er geen punten op staan”, zegt tevens Groen-fractieleider en -kandidaat-partijvoorzitter Björn Rzoska. “We vroegen zonet aan de nieuwe parlementsvoorzitter Liesbeth Homans om ons tegen morgen (donderdag-vandaag dus, red.) de krijtlijnen van de begroting 2020 ter beschikking te stellen. We vroegen eveneens advies aan de juridische dienst van het Vlaams parlement om minstens de krijtlijnen van de begroting 2020 voor te stellen.”

Ook sp.a wil zeker voor vrijdag de begrotingstabellen zien en heeft het over een ‘slap in the face’, ofwel een kaakslag, aldus sp.a-fractieleider Conner Rousseau. “Hoe kunnen we een deftig debat voeren als alle cijfers ontbreken? Nu moeten we discussiëren over de holle woorden van Jambon.”

Lees ook:

INTEGRAAL: Regeerakkoord Jambon I in 11 bladzijdes