Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) veroordeelt de Turkse militaire operatie tegen de Koerdische YPG-strijders. Zo wil de Vlaamse regeringsleider dat de Europese Unie economische sancties tegen Turkije treft. “De aankoop van Turkse producten en het ter beschikking stellen van Europese producten aan Turkije moet grondig bekeken worden”, stelde Jambon in Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Alle waarschuwingen van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) ten spijt: Turkije is – zo communiceerde Turks president Recep Erdogan (AKP) gisteren op Twitter – Noord-Syrië binnengevallen. De militaire operatie is – althans volgens Erdogan – gericht tegen de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, de Syrisch-Koerdische militie YPG en tegen de terroristen van IS. Het doel dixit Erdogan? “De creatie van een terreurcorridor aan de Turkse zuidgrens vermijden en vrede brengen in het gebied“. De operatie is evenwel controversieel, dit omdat Koerdische SDF-strijders fungeerden als grondtroepen in de strijd tegen de Islamitische Staat. Daarbij leden zij duizenden doden en gewonden. Zij worden nu aan hun lot overgelaten door de Amerikanen en Europeanen.

Jambon: “Zelden gezien cynisme”

Ook voor Vlaanderen is het huidige conflict relevant, stipt Jambon aan. Zo wijst hij naar de (Belgische) IS-strijders die momenteel nog bewaakt worden door de Koerden. “Als de Koerden die kampen verlaten omdat de Turken hen opjagen, dan hebben we wat aan de hand.” De naar schatting 50 Belgische IS-strijders omschrijft Jambon als “tikkende tijdbommen”.

Jambon stelt dat de Turkse militaire operatie blijkt geeft “van een zelden gezien cynisme” en pleit voor strafmaatregelen. “Wat voor de hand ligt voor mij, is dat we zwaar inzetten op economische sancties tegen Turkije en dat het diplomatieke apparaat in gang schiet om te proberen Erdogan en zijn staf op andere gedachten te brengen. De aankoop van Turkse producten en het ter beschikking stellen van Europese producten aan Turkije moet grondig bekeken worden”, stelt Jambon tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Jambon pleit uitdrukkelijk voor Europese maatregelen. “Tegenover een machtig land als Turkije moet je indruk maken. Europa kan gewicht in de schaal leggen, het is noodzakelijk dat we dat op een eendrachtige manier op Europees niveau doen”, klinkt het. Neemt Vlaanderen alleen maatregelen, dan is dit volgens Jambon slechts “een druppel op een hete plaat”. Over dat laatste denkt men bij het Vlaams Belang lichtjes anders. Zo bepleit Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een boycot van “Turks dictator Erdogan”. “Ik ga niet op reis naar Turkije. U toch ook niet”, klinkt het.

Lees meer:

Erdogan: ‘Operatie in Noord-Syrië is begonnen’