Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt dat er opnieuw moet gemorreld worden aan de Belgische wetgeving rond euthanasie. Momenteel kan je je leven laten beëindigen – als kind of volwassene – bij geconstateerde ondraaglijke pijn. Maar waarom ook niet bij een “beëindigd leven”, zo vraagt Rutten af in een opiniestuk in De Morgen. De liberale verwijst hierbij naar uitspraak van radiocoryfee Lutgart Simoens (91), die recent zei dat ze ondanks een gebrek aan fysieke problemen het toch “heeft gehad”. De liberale oproep komt enkele dagen na het allicht succesvolle wetsvoorstel rond een langere abortustermijn, waar Open Vld zich ook wil achterscharen.

In een opiniestuk laat Rutten weten dat ze het volledig eens is met de levensmoeë Simoens. “Niet alleen bij ondraaglijk lijden, maar ook als je leven ‘af’ is, moet je er een punt achter kunnen zetten wanneer je er zelf, uitdrukkelijk, vrijwillig, onafhankelijk en duurzaam om vraagt.” En volgens Rutten is nu de tijd rijp om het federale parlement ‘het debat’ over de materie te laten uitvoeren. Die ‘rijpe tijd’ heeft allicht een en ander te maken met de ontslagnemende regering die geen meerderheid heeft, en het gebrek aan perspectief op een nieuwe meerderheid. Op zo’n unieke momenten heeft het parlement meer slagkracht. Het Open Vld-standpunt is overigens niet volledig nieuw. De partij legde op hun Vrijheidscongres in 2017 reeds vast dat er “een wettelijk kader” moest komen om euthanasie bij “voltooid leven” te legaliseren.

Medische wereld niet te vinden voor ultraprogressief liberaal voorstel rond vrije euthanasie

Zoveel gehoor krijgt de oproep van Rutten echter niet. “Er is volgens mij geen acute nood aan een debat over voltooid leven”, stelt expert stervensbegeleiding aan de UGent, Marc Cosyns, ook in De Morgen. Hij vindt Ruttens voorstel dan ook geen goed plan. “Je moet een onderscheid maken tussen burgers en patiënten. Als burgers aangeven dat het voor hen genoeg is, zonder een medische zorgcontext, dan moeten we vooral proberen te achterhalen waar die vraag vandaan komt en wat we eraan kunnen doen.”

Wim Distelmans, voorzitter van de commissie Euthanasie, voelt ook weinig voor zo’n uitbreiding. “Als er geen medische oorzaak is, heb ik er persoonlijk moeite mee”, zo zei hij eerder dit jaar in BRUZZ. De experts wijzen erop dat zo’n systeem eerder op zelfmoord met assistentie zal beginnen lijken.

Andere partijen tegen: “Het voorstel van Rutten getuigt van ongeziene harteloosheid”

In de politiek is er eveneens amper steun. Zelfs bij de linksprogressieve sp.a is men eerder negatief. Zij trachten al lang te werken aan een debat over euthanasie bij dementie. “Onze pogingen werden telkens afgeblokt, ook door de liberalen”, stelt Kamerlid Karin Jiroflée (sp.a) in De Morgen. “Dat de tijd volgens mevrouw Rutten nu rijp zou zijn om over voltooid leven te praten, terwijl er tot nog toe niet over de andere zaken gepraat mocht worden, is dan ook een rare kronkel. Het lijkt alsof ze de kar voor het paard spant.” Jiroflée wijst hierbij wel op een hellend vlak. “Er zullen meer en meer Lutgart Simoensen komen, die met die vragen worstelen. Binnen nu en tien jaar zullen hier wel over moeten praten.”

Bij CD&V en N-VA is men echter duidelijk: Als er geen grondige evaluatie komt van de huidige euthanasiewetgeving, is praten over een uitbreiding ervan niet aan de orde. “Als ouderen eruit willen stappen, is het onze maatschappelijke plicht om ons af te vragen waar we tekortschieten en of we wel op de juiste manier omgaan met onze ouderen”, stelt zo Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA). En “hoe ga je dat bij ‘voltooid leven’ objectief vaststellen? Met een leeftijdsgrens?”, vraagt ook Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) zich ook af.

Bij het rechtse Vlaams Belang zijn ze al helemaal categoriek gekant tegen het voorstel. “Misschien moeten we ons in de eerste plaats als samenleving grote vragen stellen als onze ouderen op een bepaald moment vinden dat hun leven ‘voltooid’ is en geen zingeving meer vinden om verder te gaan met leven”, stelt senator en woordvoerder van partijvoorzitter Tom Van Grieken, Bob De Brabandere (Vlaams Belang), aan SCEPTR. “Als we er niet in slagen – gezonde! – mensen perspectief te bieden, dan hebben we gefaald. Het voorstel van mevrouw Rutten getuigt dan ook van een ongeziene harteloosheid.”

In 2014 werd in België als enige land in de wereld kindereuthanasie mogelijk. Vorig jaar haalde ons land nog de internationale pers met deze unieke en verregaande wetgeving. Vorige week werd tevens duidelijk dat er zich een meerderheid vormt in de Kamer rond een langere termijn om abortus te laten uitvoeren, van 12 weken tot 18 zwangerschap. Dan heeft een ongeboren kind naast een sterke hartslag reeds haar, nageltjes en wimpertjes.