In een persoonlijke persconferentie in Wenen heeft de voormalige voorzitter van de rechtsnationalistische FPÖ en Oostenrijkse ex-vicekanselier, Heinz Christian Strache, zijn partijlidmaatschap op ijs gelegd en aangegeven zich terug te trekken uit de politiek. De stap komt twee dagen na de historisch slechte verkiezingsuitslag voor de FPÖ.

In een wijnbar in het centrum van Wenen, kondigde de voormalige voorman van de rechtsnationalistische ‘Freiheitliche Partei Österreich’ (FPÖ) zijn terugtrekking uit de politiek aan. De stap komt twee dagen na de slechte verkiezingsresultaten bij de Oostenrijkse nationale verkiezingen. Hierbij incasseerde de partij een verlies van 9,9 procentpunten, met een totale overblijvende score van 16,1 procent.

Schandalen rond Strache waren niet langer houdbaar

Strache herhaalde zijn bewering dat het bij de zogenaamde ‘Spesenaffäre’, die zijn partij nog kort voor de verkiezingen nog in opspraak brachten, ging om een beschadigingsoperatie. De affaire is te omschrijven als een schandaal omtrent misbruik van partijgelden door Strache en zijn echtgenote Philippa. Die had hij na zijn eigen politieke ondergang in juni gelanceerd als nieuwe kandidate voor de FPÖ. Een ondergang die op zijn beurt te wijten was aan de beruchte Ibiza-affaire.

Het echtpaar wordt ervan verdacht niet alleen een woontoeslag van 2.500 euro onterecht te hebben ontvangen, maar zich eveneens bediend te hebben van een rekening waarmee Strache tot 10.000 euro per maand extra zou verdiend hebben, eveneens onterecht. Verder zouden ook hij, zijn lijfwacht en een persoonlijke medewerkster fraude gepleegd hebben met onkostenvergoedingen. Strache beklemtoont echter dat het zou gaan om een persoonlijke aanval tegen hem “vanuit het verborgene.”

(Lees verder onder de tweet.)

Oppositiekuur voor FPÖ?

Strache reageert nu assertief op de stappen die de partijtop had aangekondigd. Reeds eerder vandaag dreigde de partij immers met een schorsing of uitsluiting van hun voormalige kopman. Die stappen komen na kritiek uit de hogere partijkringen. Zo meende de FPÖ-voorman van Tirol, Markus Abzwerger, dat Strache niet genoeg met de partij gesproken had.

Toch reageerde Strache nog niet op de vermoedens dat hij bij de verkiezingen van het Weense statelijke parlement volgend jaar zou opkomen met een eigen ‘Liste Strache’.

De stap terug van Strache kan in ieder geval een positief effect hebben op mogelijke regeringsonderhandelingen tussen verliezer FPÖ en winnaar ÖVP. Of de FPÖ aan een nieuwe Oostenrijkse regering zou deelnemen is echter onduidelijk. Partijleiders als Harald Vilimsky en Manfred Haimbuchner gaven reeds aan dat een oppositiekuur aan de orde is.