Nadat eerder de Turkse nationale voetbalploeg tot twee maal toe een militaire groet bracht om het Turkse leger te steunen bij hun inval in Syrië, doen nu zelfs jeugdploegen in België dat. De jonge voetballertjes van een ploeg uit Beringen deden na hun overwinning diezelfde militaire groet en deelde de beelden op sociale media. “Een cadeau voor onze soldaten”, klinkt het. Er is een onderzoek gestart, zo meldt HLN.

Enkele dagen geleden viel het leger van Turks president Recep Tayyip Erdogan het noorden van Syrië binnen. Daar vechten ze tegen de Koerdische strijdkrachten, die er de macht hebben sinds ze terreurgroep Islamitische Staat verslagen hebben. Erdogan vindt dat de Koerden “terroristen” zijn en wil hun macht nu voorgoed breken, zodat ook de Koerden in Turkije het land verlaten.

Dat het Turkse leger en Erdogan daarbij gesteund worden door Turken over de hele wereld, moge duidelijk zijn. Enkele dagen geleden bracht de Turkse nationale ploeg een militaire groet om dat duidelijk te maken. Gisteren deden ze dat tijdens hun wedstrijd tegen Frankrijk, zelfs nadat ze gewaarschuwd waren om dat niet te doen, gewoon opnieuw. Nu krijgen ze opmerkelijke opvolging.

Jeugdspelers uit Beringen

Een jeugdploeg uit het Limburgse Beringen, Turkse FC, bracht immers tijdens en na hun wedstrijden diezelfde militaire groet. Op foto’s en filmpjes die de club zelf via sociale media deelde, is te zien hoe spelers van verschillende (jonge) leeftijden een militaire groet brengen op het veld en in de kleedkamer. “Laat onze overwinning met 5-3 van onze U10 een cadeau zijn voor onze soldaten”, klinkt het. “We willen nog veel cadeaus geven aan onze soldaten. Terwijl we in de kou en in de regen staan willen we onze ziel offeren voor het bestaan van de Turkse natie. En dat is geen grapje.”

Voetbal Vlaanderen, een tak van de Belgische voetbalbond, startte inmiddels een onderzoek. “Het kan niet dat zij een politiek statement maken over een politieke situatie in Syrië. Dat strookt niet met onze waarden en met het feit dat wij sport en politiek gescheiden willen houden”, aldus Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen, aan Het Laatste Nieuws. 

Ook Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) reageert misnoegd. “Ik vind het ongehoord dat sportende kinderen misbruikt worden voor politieke en militaire propaganda, gericht tegen andere mensen”, stelt Weyts aan BELGA. “We gaan toch geen buitenlandse conflicten uitvechten op onze sportvelden? Sport moet kinderen integreren, niet segregeren, laat staan dat kinderen worden opgezet tegen andere kinderen.”