Nieuwe scholen, het verminderen van de wachtlijsten in de zorg, de jobbonus: Jambon I zette zich aanvankelijk in de markt als een investeringsregering. Wat blijkt echter volgens De Standaard? Jambon I zal ook besparen en geen klein beetje. Zo zullen de kinderbijslagen vanaf het derde kind vijf jaar lang niet worden geïndexeerd en verliest de gesubsidieerde sector zo’n 180 miljoen euro tegen 2024. 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kreeg gisteren kritiek van de oppositie én zijn eigen partij. De reden? Jambon gaf de begrotingstabellen niet aan het Vlaams Parlement. Nochtans, zo verklaarde Jambon op een evenement van de Vlaamsgezinde website Doorbraak, “liggen [ze] op een map in mijn bureau”. “Maar als de oppositie ze vraagt, neig ik ze niet te geven”, klonk het. Die uitspraak kon op veel afkeuring rekenen bij de oppositie die vrijdag zelfs het parlement verliet. “Beste parlementsvoorzitter Liesbeth Homans, dit kan en mag u niet tolereren. Een minister-president die spot met het parlement. Die transparantie weigert. En met wat een dedain”, stelde Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.

Nieuwe besparingsregering?

Wat blijkt echter volgens De Standaard? De begroting die nog niet is vrijgegeven bevat heel wat besparingen. Zo zal Jambon I beknibbelen op de indexering van de kinderbijslagen. Meer concreet: bijdragen vanaf het derde kind worden vijf jaar lang niet meer geïndexeerd. Dit zou in totaal zo’n 100 miljoen euro opleveren.

Ook de overheid moet de broeksriem aanhalen. Zo hoopt Jambon 75 miljoen euro bij de personeelskosten en 250 miljoen euro bij werkingskosten van de Vlaamse administratie te halen. De gesubsidieerde sector – bestaande uit onder meer culturele organisaties – krijgt tegen 2024 zo’n 180 miljoen euro minder van de Vlaamse overheid. In totaal hoopt de nieuwe Vlaamse regering volgens De Standaard zo’n 2 miljard euro te besparen. 

Lees meer:

“Autoritaire” Jambon krijgt kritiek van oppositie én eigen partij