Na Nederland wordt nu ook België gedagvaard door haar ‘eigen’ IS-strijders. Een groepje van jihadisten gevangen in Syrië eist via hun advocaten nu maar liefst 105.000 euro per dag dat ze niet worden gerepatrieerd. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Als ons land niets doet om een Syriëstrijder, drie IS-vrouwen en tien -kinderen terug te halen uit de Koerdische kampen waar ze vastzitten, tekent het hun doodvonnis. Met die dramatische boodschap verdedigen advocaten Abderrahim Lahlalitot voor kort fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad van Ronse – en Mohamed Ozdemir de dagvaarding in naam van hun cliënten. Ze eisen een dwangsom van 7.500 euro per hoofd, per dag dat België niet voldoende moeite doet. “Niet uit geldgewin, maar als stok achter de deur”, zo klinkt het over het dagelijks negenvoud van een leefloon dat wordt geëist per persoon. “België moét hen wettelijk gezien terughalen.”

De volwassenen vertrokken allen uit vrije wil naar het Midden-Oosten om er te vechten met de wrede islamistische milities van IS en co of ze te ondersteunen. Zo is er bij de groep Adel Mezroui (23), telg van een beruchte Antwerpse familie. In 2013 reisde hij onder invloed van Sharia4Belgium als minderjarige zijn broers Mohamed en Soufiane achterna, maar raakte in 2014 ernstig gewond. Zijn broers zijn intussen dood, terwijl Adel thans vastzit in een cel in het Al-Hasakah-kamp.

Advocaten over in Midden-Oosten gevangen IS-strijders: “We hebben Oostfronters destijds ook berecht en opnieuw geïntegreerd in de maatschappij.”

Dat er maar weinigen hier wachten op de blijde terugkeer van die IS-strijders die de wapens opnamen tegen onze bond- en/of geloofsgenoten in de regio en nu al dan niet de verslagen IS-terreurgroep afzweren, mag geen belet zijn. “Het is aan de overheid om dat te keren”, zeggen Ozdemir en Lahlali in Het Laatste Nieuws. “Een overheid moet niet handelen naar publieke opinies, maar naar de wetten van ons land en de internationale verdragen waartoe ze zich heeft verbonden. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Kinderrechtenverdrag verplichten ons land op zijn minst om hen te proberen helpen.”

(Lees verder onder de tweet.)