Hoewel Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx haar afscheid van de politiek aankondigde, blijft ze voor ophef zorgen. In de eindfase van haar carrière mag ze voor de Waalse socialisten mee aan de federale onderhandelingstafel schuiven en laat ze in een interview met De Morgen blijken dat die gesprekken – onder meer door de N-VA en Theo Francken – niet over een leien dakje zullen verlopen.

Al meermaals zouden de PS en N-VA elkaar in het geheim ontmoet hebben met het oog op een federale regeringsvorming. Verwacht wordt dan ook dat wanneer informateurs Reynders en Vande Lanotte hun werk beëindigen, de Koning hen vervangt door een PS’er en een N-VA’er. Het water tussen die twee partijen lijkt echter bijzonder diep.

‘Le bruit des bottes’ is oorverdovend geworden

Of bijvoorbeeld Theo Francken (N-VA) maar beter geen plaats zou nemen aan de federale onderhandelingstafel, wil Onkelinx niet gezegd hebben. “Maar ik heb in 2014 gesproken over ‘le bruit des bottes’ (een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog, red.) die met hem de Kamer binnentrad. Dat geluid is door zijn tweets en zijn voorstellen oorverdovend geworden”, klinkt het bij de Brusselse politica. “Als die man het land moet verbinden, dan pas ik.”

Onkelinx doelt met name op Franckens scherpe taal over migratie. “Herinner u wat hij allemaal gezegd heeft over de mannen, vrouwen en kinderen die crepeerden op de Middellandse Zee”, verduidelijkt ze tegenover De Morgen. “Als ze hem kiezen als hun bruggenhoofd met de Franstaligen, dan wordt het toch enorm moeilijk. Niets is onmogelijk, maar we zullen alleen ergens raken wanneer er respect is voor de Franstaligen en voor de identiteit en de prioriteiten van de PS.”

Een mogelijk compromis tussen de PS en N-VA lijkt momenteel nog ver weg. Ook een deal waarbij er federaal meer geld zou gaan naar sociaal beleid in ruil voor een strenger migratiebeleid, slaat Onkelinx af. “Dat zal niet gaan”, zegt ze. “We gaan het respect voor elk individu niet afbouwen. Nooit.”