De plofkraakplaag laat zich opnieuw voelen in Vlaanderen. Afgelopen nacht vond alweer een plofkraak plaats. Deze keer werd opnieuw de Argenta-bank slachtoffer, dit in Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen). Dat meldt onder meer Radio 2.

Omstreeks 02u00 afgelopen nacht werd de Vijfstraten in Sint-Niklaas opgeschrikt door een hels luide knal, zo getuigt buurtbewoonster Joanna Vlaeminck op Radio 2. “Ons huis bewoog zelfs”, luidt het. “Enkele buren hebben twee mannen met bivakmutsen op zien weglopen.” De geldautomaat aan de buitenkant van het gebouw is uit de bank geslingerd door de explosie, “tegen een auto die langs de weg geparkeerd stond.” De schade is dan ook aanzienlijk.

Na plofkraak Sint-Niklaas: Febelfin is neo-banditisme beu en roept op tot harde maatregelen

Het parket onderzoekt nu de kraak en of er buit is gemaakt. Argenta zelf communiceert dat er allicht geen buit is gemaakt. “De cassettes zitten nog in de automaat, en de inktmechanismen zijn in werking getreden.”

Argenta zal deze middag een overleg organiseren om na te gaan of er extra maatregelen moeten komen. Karel Van Eetvelt, thans topman bij bankenfederatie Febelfin, roept de overheid alvast op om hard op te treden tegen de plofkraak-bendes. De voormalige Unizo-kopman heeft verder vermoedens dat de verantwoordelijke bendes vooral vanuit Nederland opereren. “Banksector is plofkraken beu”, tweet Van Eetveldt deze ochtend. “Schade aan gebouwen groot en burgers worden in gevaar gebracht. Dringende oproep aan overheden (België-Nederland) samen te werken om bendes op te rollen.”