Eerder deze week ving Turkije een tweede invasie van Noord-Syrië aan, opnieuw om de Koerden te verdrijven die het gebied controleren. De militaire agressie vanwege president Recep Erdogan (AKP) kan bijna nergens op steun rekenen en ving al veel kritiek. Maar niet iedereen in onze contreien blijkt echter tegenstander. De etnisch-georiënteerde en extreemlinkse opiniemaker Dyab Abou Jahjah steunt wél de Turkse operaties tegen de Koerden. Opmerkelijk, want de YPG-milities – onderdeel van de SDF die aangevallen wordt – zijn evenzeer van extreemlinkse signatuur. De etnoculturele verschillen blijken echter de bovenhand te halen bij Jahjah: “Een meerderheid van Arabieren en Turken staan achter deze militaire operatie.”

In een recente tweet denkt Jahjah te weten wat de meerderheid van Arabieren en Turken denkt over de meest recente escalatie in de Syrische burgeroorlog. “Een meerderheid van Arabieren en Turken staan achter deze militaire operatie [van Turkije tegen de Koerden]”, zo luidt het. Jahjah geeft ook meteen toe dat het niet gaat om een uitbreiding van een ‘safe zone’, zoals Erdogan zelf beweert, maar om het voorkomen van een Koerdische staatsvorming in de regio. “Ze zijn tegen het project van een nieuw Israël in noordelijk Syrië. Een project dat wordt gesteund door zowel links als rechts in het Westen, net als het zionisme in 1948. Dit gebaseerd op een oriëntalistische fetisj en islamofobie.”

Jahjah filosofeert: ‘Extreemlinks steunt Koerden omdat ze folkloristisch zijn, interessanter is om te na te gaan waarom extreemrechts hen steunt’

Jahjah vervolgt vandaag zijn tweet in een hele reeks en legt uit waarom hij als Arabisch-Vlaamse links-extremist zelf niet de uiterst linkse YPG en PKK steunt. “Het is niet echt interessant om te verklaren waarom extreemlinks (daarmee Westers extreemlinks bedoelend, red.) de PKK/YPG steunt. Extreemlinks is zodanig folkloristisch en onthecht van de realiteit, dat je enkel met een rode vlag moet zwaaien, Marx of Mao moet citeren of moet praten over een nieuwe samenleving bouwen vanuit het niets, om bij hen geliefd te zijn. Als je echt iets interessant wil analyseren, vergeet extreemlinks en verklaar waarom extreemrechts de YPG/PKK steunt en verliefd is op de Koerden. Dat zal je enkele interessante inzichten geven over wat er echt gaande is.”

En Jahjah geeft Westers extreemlinks nog meer vegen uit de pan: “Ik bedoel, ze vielen zelfs voor zionisme in zwijm in 1948 en werden verliefd op Israël, dat ze zagen als egalitair paradijs van hardwerkend kibboetsisme en ethische krijgers vechtend tegen de achterlijke feodale, patriarchale moslims. Alleen om later te realiseren dat ze fascisme hadden gesteund.”

Jahjah, in Vlaams-nationalistische kringen soms spottend ‘de Malcolm X van den Aldi’ genoemd en in 2017 door De Standaard aan de deur gezet als columnist, vroeg zich eerder deze week reeds af of de leiders van de rechts-nationalistische gemeenschap in Vlaanderen, De Wever, Jambon, Van Grieken en Dewinter” in de pers al afstand hadden genomen “van de rechts-nationalist die Joden en Muslims heeft vermoord”. Jahjah verwijs hierbij naar de nazi-aanslagpleger in Halle, Duitsland. Jahjah nam eind mei nog afscheid van de partijpolitiek na een zoveelste mislukte poging om verkozen te worden. Momenteel werkt hij aan een doctoraat.

Lees ook:

Abou Jahjah kapt ermee na zoveelste faalpoging

Erdogan dreigt ermee 3,6 miljoen Syriërs naar Europa te sturen