De 20-jarige verkrachter Khalid F. heeft in Nederland een effectieve gevangenisstraf gekregen van amper 20 dagen. Dat meldt De Telegraaf. Ondanks het feit dat hij meerderjarig is, werd hij toch berecht als minderjarige. Hij mag zijn korte celstraf dus in een jeugddetentiecentrum uitzitten. 

De feiten dateren van donderdag 3 april 2018 en vonden plaats in het Nederlandse Zwolle. Een jonge vrouw van 18-jarige leeftijd stapte ‘s avonds na school op de bus naar huis, waarna een andere scholier naast haar achterin de bus kwam zitten: de toen 19-jarige Khalid F., een jongeman van buitenlandse origine die op dezelfde school zat als de jonge vrouw. 

Ophef in Nederland om lichte straf

Eenmaal hij naast de jonge vrouw had plaatsgenomen, trok Khalid F. zijn broek af en dwong hij het slachtoffer tot seksuele handelingen. De jonge vrouw stelde in haar verklaring dat ze volledig bevroor en niet om hulp kon of durfde schreeuwen. Omdat ze helemaal achterin de bus zaten, zag niemand wat er gebeurde en greep dus ook niemand in. 

Khalid F. ontkende de jonge vrouw te hebben verkracht, maar videobeelden van op de bus spreken hem tegen. Die beelden bevestigen het verhaal van het slachtoffer, waardoor de feiten bewezen geacht worden. 

Hoewel Khalid F. op het moment van de feiten meerderjarig was, werd hij toch berecht als minderjarige omdat hij geestelijk nog niet volwassen zou zijn. Daarom werd het jeugdstrafrecht op hem toegepast en komt hij weg met een bijzonder lichte straf. Hij kreeg 180 dagen jeugddetentie opgelegd, waarvan maar liefst 160 dagen voorwaardelijk. Het parket had 9 maanden geëist. 

In Nederland is ophef ontstaan over de lichte straf die de verkrachter kreeg. Op sociale media laten honderden mensen hun ongenoegen blijken.