Gisteren werd bekend dat Michel Lelièvre, de (destijds) drugsverslaafde kompaan van Marc Dutroux, vervroegd vrijkomt. Zo’n 7 jaar geleden kwam ook de ex van Dutroux, Michelle Martin, vrij. En vandaag wil ook het kopstuk van de moordzuchtige folter-en pedobende zelf op vrije voeten. Hij heeft in dat kader een nieuwe aanvraag ingediend voor vervroegde vrijlating. Op 17 oktober zal de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel zich buigen over een nieuwe aanvraag, meldt RTL. Want, zo vindt Dutroux’ advocaat, “het heeft geen zin om iemand langer dan 15 jaar op te sluiten.”

Dutroux (62) probeert al even vrij te komen. Sinds twee jaar en half hanteert hij hiervoor raadsheer Bruno Dayez. Dutroux, afkomstig van het Waalse Marcinelle, werd in 2004 tot levenslang en 10 jaar terbeschikkingstelling van de regering veroordeeld. Dit voor de ontvoering van Laetitia Delhez en Sabine Dardenne, en voor de moord op An Marchal, Eefje Lambrecks, Julie Lejeune en Mélissa Russo.

Dutroux betaalde amper wat schadevergoeding aan nabestaanden, maar wil na 23 jaar cel toch vrijkomen, ook al zegt zijn eigen advocaat dat het “na vijftien jaar veel moeilijker [is] om gedetineerden te re-integreren in de maatschappij”

Dayez vindt trouwens dat niet alleen Dutroux zou moeten vrijkomen, maar dat elke crimineel na maximaal 15 jaar celstraf moet vrijkomen. “Na vijftien jaar wordt het veel moeilijker om gedetineerden te re-integreren in de maatschappij, dat blijkt uit alle wetenschappelijke onderzoeken”, zo vertelt de advocaat via de radio-omroep van RTL. Dutroux zit echter al sinds 1996 in de gevangenis, inclusief zijn voorhechtenis. Dat rekent 23 jaren hechtenis en dus zal het volgens het onderzoek dat Dayez aanhaalt zeer moeilijk worden voor Dutroux om nog te rehabiliteren in de normale gemeenschap.

In ieder geval zal nu – om de aanvraag van Dutroux te behandelen – een panel van deskundigen een oordeel vellen over hoe gevaarlijk Dutroux nog is voor de maatschappij en zal men “een gedetailleerd psychiatrisch profiel opstellen zodat de rechtbank een beslissing kan nemen met volledige kennis van de feiten.”

Na al die 23 jaren heeft Dutroux, net als Michelle Martin, amper iets betaald van de opgelegde schadevergoeding die de rechtbank uitsprak. Dit niettegenstaande Dutroux volgens berichtgeving uit 2013 een van de rijkste gedetineerden in Nijvel zou geweest zijn. In een brief die Dutroux vorig jaar schreef naar de nabestaanden van zijn slachtoffers – waarmee hij de spijtvoorwaarde van een vervroegde vrijlating probeerde in te vullen – liet hij echter weten geen geld te hebben voor de schadevergoedingen.

Lees ook:

Dutroux’ brief bij slachtoffers: “Was niet eens vertaald”