De Vlaams-nationalisten van de N-VA zullen – in tegenstelling tot gezagsdragers van Open Vld, CD&V en PS – niet aanwezig zijn op de officiële ceremonie ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van kroonprinses Elisabeth. “We zitten echter volop in de opstart en hebben heel veel werk. En wij kunnen onze republikeinse inborst natuurlijk ook niet zomaar aan de kant schuiven”, reageert een N-VA-kabinet tegenover De Standaard.

Vrijdag is kroonprinses Elisabeth meerderjarig, waardoor ze – althans in theorie – koningin der Belgen kan worden zonder regent. Koning Filip en koningin Mathilde organiseren om die reden een officiële ceremonie voor de kroonprinses. Op die plechtigheid zijn ook verschillende prominente gezagsdragers – gaande van premier Charles Michel (MR) tot Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) – welkom.

De Vlaams-nationalisten van de N-VA sturen evenwel hun kat. Nochtans werden de N-VA-ministers wel uitgenodigd. “Het koninklijk paleis is heel correct geweest, we zijn wel degelijk uitgenodigd”, laat een N-VA-kabinet tegenover De Standaard optekenen. “We zitten echter volop in de opstart en hebben heel veel werk. En wij kunnen onze republikeinse inborst natuurlijk ook niet zomaar aan de kant schuiven”.

Van een collectieve beslissing is volgens een andere N-VA’er geen sprake. “Het gaat hier om een privé-evenement. Elke excellentie kon individueel beslissen om al dan niet te gaan. We denken er allemaal hetzelfde over, zo blijkt nu”, klinkt het.

Koninklijke familie wel voltallig aanwezig

Voor de Vlaamse regering zullen CD&V-ministers Hilde Crevits, Wouter Beke en Benjamin Dalle en Open Vld-ministers Bart Somers en Lydia Peeters wel aanwezig zijn. Als gevolg hiervan werd de agenda van de Vlaamse ministerraad aangepast. Zo zal deze een uurtje vroeger doorgaan. In tegenstelling tot de Vlaamse regering – ondanks conflicten tussen prins Laurent en Koning Filip – zal de koninklijke familie wel voltallig zijn.