Een minimumpensioen van 1.500 euro was voor de verkiezingen van 26 mei een graag gedane belofte bij verschillende politieke partijen. Volgens het kabinet van ontslagnemend minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zou die belofte zelfs bij ongewijzigd beleid haalbaar zijn tegen 2024, het einde van de volgende legislatuur. Zo meldt L’Echo.

Onder meer PVDA, Groen, sp.a en Vlaams Belang pakten voor de verkiezingen uit met de belofte van 1.500 euro minimumpensioen voor iedereen die een volledige loopbaan gewerkt heeft. Volgens politieke tegenstanders en experts allerhande waren de meeste van die plannen echter onbetaalbaar. Thans ligt het minimumpensioen op zo’n 1.266 euro bruto voor een werknemer die 45 jaar gewerkt heeft.

Los van beloftes en eventuele beleidswijzigingen zou het huidig minimumpensioen tegen 2024 richting 1.500 euro stijgen. Dit volgens het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) met name door vijf geplande indexaties. “Als we doorgaan met de verhoging zoals de regering-Michel, bereiken we tegen het einde van de volgende legislatuur (2024) een minimumpensioen van 1.427 euro”, aldus het kabinet tegenover L’Echo dat eveneens verwijst naar voorspellingen van het Planbureau. “Door het beleid van Daniel Bacquelaine te volgen is een minimumpensioen van 1.500 euro mogelijk.”

Beïnvloedt pensioendossier gesprekken PS en N-VA?

Hoewel de regering-Michel de afgelopen vijf jaar verschillende hervormingen doorvoerde, blijft het pensioendossier een belangrijk politiek en maatschappelijk thema. De voorspelling dat een minimumpensioen van 1.500 euro haalbaar zou zijn, beïnvloedt ook mogelijks de gesprekken tussen de PS en N-VA.

Die twee partijen praten momenteel onder leiding van pre-formateurs Demotte en Bourgeois over een rood-gele federale constructie. De Waalse socialisten lieten bij monde van hun nieuwe voorzitter Paul Magnette al weten dat hun sociale eisen mogelijks tot een toenadering tussen de twee partijen kunnen zorgen. Voor de N-VA zouden er dan echter ook communautaire thema’s op de onderhandelingstafel moeten komen.