Eerder dit jaar werd huidig Belgisch premier Charles Michel (MR) verkozen voor de topjob in de EU als voorzitter van de Europese Raad. Hierna had de Franstalige liberaal nog gecommuniceerd dat hij zou wachten met zijn overstap tot er een nieuwe Belgische regering in voege was, maar Michel komt daar nu op terug. Hij heeft vrijdag aangekondigd om binnen enkele dagen al te willen aftreden. Zo heeft hij tijd om zich voor te bereiden op zijn nieuwe topjob, klinkt het via BELGA.

Vorige maand zei Michel nog het volgende: “Ik blijf premier tot een nieuwe regering is gevormd.” Maar die uitspraak komt Michel niet na. Hij wil begin november – binnen een week – immers al afscheid nemen van de Wetstraat 16. Dat heeft hij vrijdag aangekondigd op de ministerraad. Zijn wens had hij al enkele dagen daarvoor ook reeds gecommuniceerd aan de vicepremiers, luidt het tevens in een verklaring.


En volledig in strijd met eerdere uitingen, klinkt het in de verklaring verder als volgt: “Vaststellend dat er op dit moment nog geen enkel proces voor de vorming van een federale regering is begonnen, is [Michel] begin deze week ook begonnen met consultaties rond de modaliteiten van zijn vervanging in lopende zaken. De premier zal erover waken dat er een vloeiende en verantwoorde overgang is, in het belang van de burgers en de staat.” Vorige maand reageerde Michel echter nog op de vraag over een nieuwe premier met: “Die vraag stelt zich momenteel niet.”

Wie wordt de nieuwe ontslagnemende premier na Michel?

Gezien nooit echt veel geloof werd gehecht aan Michels vorige verklaringen is er voorheen ook al druk gespeculeerd binnen en buiten de regering over de toekomstige premier in lopende zaken. Favorieten zijn onder meer huidig minister van Begroting Sophie Wilmès (MR), maar ook Didier Reynders (MR) wordt nu genoemd.

Opvallend, want de huidige minister van Landverdediging en Buitenlandse Zaken was tot voor kort (en met weinig succes) federaal informateur. Bovendien wordt Reynders normaal gezien op 1 december Europees Commissaris met de bevoegdheid van Justitie. Over de recente klachten rond corruptie hoeft Reynders zich echter geen zorgen meer te maken, het parket seponeerde dat onderzoek na amper een week. Veel hangt in ieder geval af van de installatie van de Commissie-Von der Leyen en of die nog meer vertraging oploopt. Normaal moest Von der Leyen al op 1 november van start gaan met haar team.

Michel – straks EU-president – “woedend” over eigen tekorten

Corruptieklacht tegen Didier Reynders geseponeerd