Michael Gove (Con.), de Britse minister die verantwoordelijk is voor de voorbereidingen van de Brexit, zegt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie hoe dan ook verlaat op 31 oktober. Hij zegt dat het risico op een Brexit zonder akkoord zelfs groter is geworden door de sabotage door het Britse Parlement. Vandaag stemt het Britse Parlement opnieuw over de Brexitplannen van premier Johnson (Con.).

De invloedrijke minister Michael Gove (Con.) zegt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie hoe dan ook verlaat op 31 oktober. Volgens hem is het risico op een Brexit zonder akkoord zelfs groter geworden door de sabotage door het Britse Parlement. Waarschijnlijk hoopt Gove op die manier het Parlement onder druk te zetten om het Brexitakkoord van premier Boris Johnson (Con.) alsnog goed te keuren.

Gove: “Vertrekken op 31 oktober”

“Het risico om zonder akkoord te vertrekken is zelfs toegenomen omdat we niet kunnen garanderen dat de Europese Raad een verlenging zal toestaan”, zei Gove. Hij zei dat hij ook de procedure voor ‘Operation Yellowhammer’ – het rampenplan dat een Brexit zonder akkoord moet opvangen – opstart. “Wij treffen voorbereidingen om ervoor te zorgen dat, indien geen uitstel wordt toegestaan, wij al het mogelijke hebben gedaan om zonder een overeenkomst te vertrekken”, klinkt het.

“We weten dat de Europese Unie wil dat we vertrekken, we weten dat we een overeenkomst hebben die ons in staat stelt om te vertrekken. Wij gaan op 31 oktober vertrekken. Wij hebben de middelen en het vermogen om dat te doen”, zei Gove. “Die brief werd verstuurd omdat het Parlement eiste dat hij werd verstuurd. maar het Parlement kan de premier niet van gedachten doen veranderen, het Parlement kan het beleid of de vastberadenheid van de regering niet veranderen.”

Verzoek om uitstel, maar niet heus

Johnson werd gedwongen om een schriftelijk verzoek om uitstel van de Brexit te overhandigen aan Brussel, nadat hij zaterdag een nederlaag leed in het Britse Parlement. Een nipte meerderheid van de Parlementsleden stemde ervoor om zijn akkoord pas goed te keuren als het in wettekst gegoten zou zijn.

Johnson stuurde het verzoek, maar ondertekende de brief niet. Hij voegde wel een andere ondertekende brief toe waarin hij opperde om geen uitstel te verlenen, omdat een verdere vertraging in niemands belang was. Brussel stelt zich voorlopig afwachtend op. Vandaag volgt opnieuw een stemming in het Britse Parlement.