Meyrem Almaci zal de komende vijf jaar de partij Groen leiden. Almaci volgt daarmee zichzelf op als voorzitter. De Gentenaar Dany Neudt wordt ondervoorzitter.

Met 53,2 procent van de stemmen haalden Almaci en Neudt het van hun voornaamste concurrent Björn Rzoska, die met Rina Rabau een tandem vormde. Een derde kandidaat was Christophe Steyaert, maar zijn kandidatuur werd eerder als symbolisch beschouwd. Zo’n duizend Vlaamse ecologisten brachten hun stem uit.

Almaci: “Zekerheid en gemoedsrust bieden in deze dolgedraaide wereld”

Hoewel Groen bij de laatste verkiezingen groeide, werd de voorspelde ‘groene golf’ maar een klein ‘golfje’, iets wat binnen de partij de verhoudingen op scherp zette. Rzoska diende zich aan als alternatief voor Almaci. De fractieleider in het Vlaams Parlement wilde de perceptie dat zijn partij er één is voor de ‘happy few’ doorbreken

In een eerste reactie richt het nieuwe voorzittersduo hun blik op de toekomst. “Groen is uitgegroeid tot een middelgrote partij. We staan in het middelpunt van het politieke debat”, klinkt het. “Mensen kijken naar ons voor rechtvaardigheid, goed bestuur en échte oplossingen. In deze dolgedraaide wereld moeten wij hen zekerheid en gemoedsrust geven.”

Lees ook:

Rzoska: “Moeten gevoeliger zijn voor betaalbaarheid van klimaatbeleid”